Studiemateriaal

Hier vind je alle opdrachten werkbladen, oefeningen, downloads en achtergrondliteratuur gesorteerd per cursus/workshop. Daarnaast vind je hier handleidingen voor de (digitale) hulpmiddelen die je soms nodig hebt om onze lessen te volgen.

Bijbelverhalen vertellen - studiemateriaal

Duif

Bijbelverhalen zijn fantastische verhalen om te vertellen. Eenvoudig is het niet: de teksten zijn niet makkelijk te doorgronden. Bovendien zijn er veel meningen, ideeën en interpretaties.

In onze workshop 'Bijbelverhalen vertellen' leer je hoe je het kunt aanpakken, ongeacht je achtergrond. Hieronder vind je aanvullend materiaal bij deze workshop.

Storytelling voor pabo studenten

training storytelling in company afbeelding van graffiti

Verhalen vertellen is een vaardigheid die iedere (aankomende) leerkracht zou moeten beheersen: leerlingen hangen aan je lippen! Als je vrij kunt vertellen, kun je ieder verhaal op maat makenvoor de lessituatie waarin je het vertelt. Op deze pagina vind je tips voor het vertellen van verhalen en informatie over storytelling als didactisch hulpmiddel.

Verteltechniek: dialoog, ruimte en timing - studiemateriaal

Verdieping 2016 2

In de cursus 'Verteltechniek: dialoog, ruimte en timing' ga je aan de slag met het vormgeven van personages, het uitspelen van dialoog, het verbeelden van de ruimte en het gebruik van pauzes, ritme en timing.

Hieronder vind je opdrachten, oefeningen en ander cursusmateriaal bij deze cursus.

De opbouw van een vertelprogramma - studiemateriaal

WS opbouw programma 2017

In onze driedaagse cursus 'De opbouw van een vertelprogramma' leer je hoe je methodisch een programmaconcept ontwikkelt. Het plaatsen van de juiste verhalen op de juiste plek, en het creëren van soepele overgangen tussen de verhalen, is bepalend voor een succesvolle programmering. Onderstaande documenten en tips zijn bedoeld als aanvulling bij deze cursus.

Beeldend vertellen

training storytelling in company afbeelding van graffiti

Docenten van de Vertelacademie verzorgen op uitnodiging regelmatig trainingen en workshops verhalen vertellen in Nederland en België.
Deze pagina geeft tips aan deelnemers die zo'n workshop volgden.

Historische verhalen vertellen - studiemateriaal

Gottfrid van Eck historische verhalen vertellen

In onze dagworkshop 'Historische verhalen vertellen' leer je hoe je van droge historische feiten een sappig verhaal kunt maken. Op deze pagina vind je materiaal behorend bij de cursus, zoals opdrachten en een formulier met competenties.

Erfgoed Vertel Event (EVE) 2019 - verslag

EVE 2019 Keynote Bradburne Guerite FluryOp maandag 20 mei 2019 werd voor de tweede keer een Erfgoed Vertel Event georganiseerd. Professionals uit de erfgoedwereld bogen zich in Museumpark Archeon over de vraag: "Hoe vertel je zo goed mogelijk het verhaal van jouw museum, fort, kasteel of andere erfgoedlocatie?"

Erfgoed Vertel Event 2017

Erfgoed Event 2017 2 750px

In oktober 2017 vond voor het eerst een Erfgoed Vertel Event plaats, met lezingen en workshops over de mogelijkheden van Storytelling in de erfgoedsector.

Basiscursus verhalen vertellen - studiemateriaal

Expressieve vertelster

In onze 'Basiscursus verhalen vertellen' leer je hoe je een bestaand verhaal naar eigen hand zet en beeldend aan een publiek presenteert. De cursus is er in verschillende varianten (losse dagen, avonden of aaneengesloten week), maar de inhoud is steeds hetzelfde. Hieronder vind je aanvullend materiaal bij alle basiscursussen, zoals (voorbereidings)opdrachten en leestips.

Model voor feedback

Screenshot feedbackmodel

Tijdens cursussen en intervisiebijeenkomsten geven deelnemers feedback op elkaar. Hiervoor gebruiken we het Ik-ik-jij-jij-model: een bestaand feedbackmodel dat we voor gebruik binnen de Vertelacademie hebben aangepast.

Geef een verhaal aan je stem - studiemateriaal

Mond man

In de workshop 'Geef een verhaal aan je stem' ga je spelen, oefenen en experimenteren met de mogelijkheden van jouw stem. Hieronder vind je een overzicht van competenties, opdrachten voor de voorbereiding en voor na afloop en aanvullend studiemateriaal.