Beeldend vertellen

Docenten van de Vertelacademie verzorgen op uitnodiging regelmatig trainingen en workshops verhalen vertellen in Nederland en België.
Deze pagina geeft tips aan deelnemers die zo'n workshop volgden.

Aan de slag in de praktijk

In de workshop beeldend vertellen heb je in een groepje een verhaal geanalyseerd aan de hand van de klassieke verhaalopbouw van Aristotelis. Door als volgende stap samen vijf tekeningen te maken hebben jullie de geschreven tekst omgezet in beelden. Daarna heb je (afhankelijk van de lengte van de workshop) in je groepje het verhaal al een keer verteld.
Als je onderstaande stappen volgt dan kun je het verhaal binnenkort vertellen aan een doelgroep naar keuze!

 • Maak de (drie) of vier ontbrekende tekeningen zodat je een complete set hebt. Het gaat hier natuurlijk niet om het mooi tekenen, maar om het vastleggen van de details in beelden.
  Gebruik waar het kan kleur, zo leg je bijvoorbeeld ook de sfeer in het verhaal vast.
  Tip: Vrij tekenen is voor veel mensen gemakkelijker bij het gebruik van vetkrijt.
 • Nu is het hele verhaal door jouw handen gegaan. Het verhaal zoals het op schrift staat heb je niet meer nodig, jouw beelden beginnen het verhaal namelijk al in te kleuren.
 • Leg de tekeningen in de juiste volgorde en oefen het verhaal hardop. Als je niet meer weet hoe het verhaal verder gaat dan kun je de tekeningen als ‘spiekbriefje’ gebruiken.
  Tip: Oefen het verhaal staand. In deze positie kun je je hele lichaam bij het vertellen gebruiken.
 • Probeer na één of twee keer oefenen eens of je het verhaal kunt vertellen zonder naar de tekeningen te kijken. Als je het niet meer weet, kijk dan niet naar de originele tekst. Maar neem de tijd om rond te wandelen in de beelden!
  Tip: Maak tijdens het vertellen af en toe een korte pauze. Dit geeft jou de gelegenheid om even na te denken en de luisteraars de mogelijkheid om hun beelden bij jouw verhaal te maken.
 • Na een paar keer het verhaal geoefend te hebben ben je zover dat je het verhaal aan anderen kunt gaan vertellen. Ook de tekeningen zal je nu tijdens het vertellen niet meer nodig hebben!
  Veel vertelplezier!


Als het naar meer smaakt…

... wil je misschien wel onze vierdaagse basiscursus verhalen vertellen volgen. Die bieden we meerdere keren per jaar aan, op verschillende dagen en locaties.

Voor een aantal sectoren hebben we een flyer gemaakt, waarin je kunt lezen welk cursussen en workshops van de Vertelacademie aansluiten bij jouw werk. Je kunt ze hieronder bekijken en/of downloaden:

Verhalenwebsites

www.beleven.org/verhalen - Een database met verhalen en verhalenkalender.
www.natuurverhalen.nl - Iedere maand een verhaal over een plant, dier, vogel, insect of boom.
www.zinnigeverhalen.nl - Website met spirituele verhalen.

Sociale media

Cursus- en workshopdeelnemers op Facebook. De Vertelacademie op LinkedIn.