Vertelacademie Blog

Gastblog geschreven door Bart Schouten van Stadsavonturen.

De Maand van de Geschiedenis - ieder jaar in oktober - komt eraan. Een mooi moment om terug te kijken op 20 eeuwen historie. Of nog meer. Of juist veel minder, want het is op de kop af 25 jaar geleden dat Theatergezelschap Stadsavonturen begon met de StoryTrail. Een nieuwe vorm van erfgoedoverdracht, die destijds zeer verdeeld werd ontvangen.

vreemde vogels vertelvoorstelling vluchtelingen personal stories vluchtverhaal

Dit is het derde deel van een drieluik over het vertellen met vluchtelingen en statushouders; deze keer over de totstandkoming van 'Vreemde Vogels', een vertelvoorstelling met waargebeurde verhalen van gevluchte mensen, verteld door professioneel vertellers Mia Verbeelen en Pauline Seebregts.

Blog geschreven door Vertelacademie-docent Raymond den Boestert

De 4e editie van het Storytellingfestival Vertel! op 13 mei 2023 heeft als thema 'Nieuwe buren.' Wij publiceren in de aanloop naar en na afloop van het festival een drieluik over het vertellen met vluchtelingen en statushouders*. Deel 2: de verteller zelf aan het woord.

improviseren voor vertellers, storytelling en improvisatie

Blog geschreven door Vertelacademie-docent Arjen Uittenbogaard

Herken je dit? Ooit vertelde ik een verhaal en net toen het hoogtepunt naderde, vloog een vliegtuig laag over. Ik was zo geconcentreerd bezig dat ik het niet merkte, maar door het lawaai misten veel luisteraars de clou. Hoe kon ik dat vliegtuig hebben gemist? Een paar basisvaardigheden improviseren hadden me destijds kunnen helpen.

storytelling verhalen voor asielzoekers AZC

Vertellen op het AZC

Blog geschreven door Vertelacademie docent Annelieke Dortant

De 4e editie van het Storytellingfestival Vertel! op 13 mei heeft als thema 'nieuwe buren.' Wij publiceren in de aanloop naar en na afloop van het festival een drieluik over het vertellen met vluchtelingen en statushouders. Deel 1: vertellen met en voor kinderen in het AZC.

Artikel uit de oude doos.

Onder het motto ‘Uit de oude doos’ stoffen we af en toe een discussie of artikel af voor op dit blog. Want sommige thema’s die te maken hebben met storytelling zijn tijdloos en zijn ook voor een nieuwe generatie verhalenvertellers nog interessant. Deze keer de vraag: kan je als vrouw vertellen vanuit het perspectief van een man? (Of andersom natuurlijk.)

storytelling bijbelverhalen kerstverhaal vertellen

Blog geschreven door Vertelacademie docente Peterine Kooijmans

Dat kerstverhaal over de geboorte van Jezus, is dat nou eigenlijk echt gebeurd? Werd hij geboren uit de maagd Maria, in een stal bij de os en de ezel in een kribbe? Was God zijn vader? Of het nou waargebeurd is of niet, het is een verhaal. Ooit is dit verhaal opgeschreven. Misschien dat het als volgt is gegaan.