Vertelacademie Blog

Erotische verhalen storytelling

Gastblog geschreven door Evi Rosiers

Wat porno kan, doe ik beter! Wat karakteropbouw en plotwending betreft. Ieder zijn talenten.
Enkele jaren geleden begon ik door middel van erotische verhalen mijn eigen seksualiteit weer wakker te schrijven. De verhalen vonden hun weg naar het podium en gaandeweg ontdekte ik er mijn komische stem. In dit blog onthul ik je enkele specifieke do’s en dont’s, want erotisch vertellen is toch een beetje een stiel apart.

boeken over storytelling en verhalenbundels

Welke boeken zijn onmisbaar voor (beginnende) verhalenvertellers? We stelden deze vraag aan onze docenten, aan studenten in onze leerroutes en aan leden van onze Facebook-groep. Uit de lijst met suggesties van bekende en minder bekende boeken maakten we onderstaande selectie.

Blog geschreven door Vertelacademie-docent Melanie Plag

In september was ik een paar dagen als verteller onderweg op Duitse basisscholen voor het 10e Internationale Vertelfestival in de regio Ludwigshafen/Mannheim. Mijn Duits is goed genoeg om in te kunnen vertellen, maar de organisatoren spoorden me aan om vooral ook iets met mijn eigen taal te doen, omdat veel kinderen in de regio een migratieachtergrond hebben en meertalig zijn. Dat deed ik en het effect daarvan overtrof mijn verwachtingen.

Gastblog geschreven door Bart Schouten van Stadsavonturen.

De Maand van de Geschiedenis - ieder jaar in oktober - komt eraan. Een mooi moment om terug te kijken op 20 eeuwen historie. Of nog meer. Of juist veel minder, want het is op de kop af 25 jaar geleden dat Theatergezelschap Stadsavonturen begon met de StoryTrail. Een nieuwe vorm van erfgoedoverdracht, die destijds zeer verdeeld werd ontvangen.

vreemde vogels vertelvoorstelling vluchtelingen personal stories vluchtverhaal

Dit is het derde deel van een drieluik over het vertellen met vluchtelingen en statushouders; deze keer over de totstandkoming van 'Vreemde Vogels', een vertelvoorstelling met waargebeurde verhalen van gevluchte mensen, verteld door professioneel vertellers Mia Verbeelen en Pauline Seebregts.

Blog geschreven door Vertelacademie-docent Raymond den Boestert

De 4e editie van het Storytellingfestival Vertel! op 13 mei 2023 heeft als thema 'Nieuwe buren.' Wij publiceren in de aanloop naar en na afloop van het festival een drieluik over het vertellen met vluchtelingen en statushouders*. Deel 2: de verteller zelf aan het woord.

improviseren voor vertellers, storytelling en improvisatie

Blog geschreven door Vertelacademie-docent Arjen Uittenbogaard

Herken je dit? Ooit vertelde ik een verhaal en net toen het hoogtepunt naderde, vloog een vliegtuig laag over. Ik was zo geconcentreerd bezig dat ik het niet merkte, maar door het lawaai misten veel luisteraars de clou. Hoe kon ik dat vliegtuig hebben gemist? Een paar basisvaardigheden improviseren hadden me destijds kunnen helpen.