Vertellen kun je leren!

Utrecht | Alden Biesen | Zwolle

Jolanda Kromhout storytelling voorstelling maken opleiding leerroute

Een vertelvoorstelling maken is een intensief, maar verrijkend proces. Jolanda Kromhout kan erover meepraten: een aantal jaar geleden rondde zij haar leerroute aan de Vertelacademie af. Het proces vergde tijd, doorzettingsvermogen en geduld, maar de uitdagingen en ontdekkingen zorgde voor een geslaagd eindresultaat. In dit blog lees je meer over Jolanda’s persoonlijke ervaringen met het maken van een eigen vertelvoorstelling en onthult Jolanda haar vier belangrijkste tips voor het creëren van een vertelvoorstelling.

Tip 1: Neem de tijd om je ideeën te laten groeien

Creativiteit bloeit in rust. Een vertelvoorstelling is een intensieve reis en geen proces dat je kunt overhaasten. Jolanda ontdekte dit toen ze zich realiseerde dat ze tijdens haar opleiding weinig ruimte had gegeven aan de vraag wat ze écht wilde vertellen. Door een pauze in te lassen, vond ze ruimte om na te denken over thema’s die haar raakten. Toen ze de druk losliet, kwam haar thema onverwachts op haar pad.

“Neem je tijd om het rustig uit te denken. Een creatief proces volgt zijn eigen weg en de beste ideeën komen op een moment dat je het niet verwacht.”

Tip 2: Kies een thema dat jou aanspreekt

Voor een krachtige en oprechte voorstelling is het essentieel om te werken vanuit een thema dat je raakt. Jolanda merkte dat haar favoriete verhalen vaak draaiden om thema’s zoals onrecht en gerechtigdheid, verlies en moed, en verdriet en hoop. Een persoonlijke connectie met je thema maakt het gemakkelijker om verhalen met diepgang en overtuiging te vertellen.

“In de verhalen die je vertelt, zijn geschikte thema’s voor een voorstelling te vinden.”

Tip 3: Werk samen met andere vertellers

Samenwerken met collega-vertellers bleek voor Jolanda een waardevolle sleutel tot succes. De feedback en steun van haar mede-vertellers hielpen haar om uit haar comfortzone te stappen en haar voorstelling naar een hoger niveau te tillen. Tijdens het creatieve proces kom je soms onverwachte uitdagingen tegen, en een ander perspectief kan je helpen om op koers te blijven.

“Betrek andere vertellers bij je voorstelling!”

Tip 4: Wees gemotiveerd!

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je aan een vertelvoorstelling begint, is: Heb ik hier echt zin in? Jouw motivatie en enthousiasme zijn bepalend voor het succes van je vertelvoorstelling. Als je er met volle overtuiging aan begint, kun je de uitdagingen onderweg beter aangaan en de voorstelling met plezier doorlopen.

“Jouw motivatie bepaalt het slagen van je voorstelling.”

Met behulp van deze vier tips kun je zelf aan de slag. Wil je alles leren over het maken van vertelvoorstellingen en een voorstelling maken met begeleiding van professionals?  Ontdek op onze website wat onze effectieve leerroutes te bieden hebben en zet de eerste stap in jouw vertelavontuur! 

 

(Dit artikel is een bewerking van het artikel dat Jolanda Kromhout schreef voor het jublileumboek ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Vertelacademie.)