Heb jij de smaak van het verhalen vertellen te pakken en wil je er nog beter in worden? In deze cursus word je uitgedaagd om jouw basisvaardigheden eens flink te verdiepen.
Je gaat aan de slag met het vormgeven van personages, het uitspelen van dialoog, het verbeelden van de ruimte en het gebruik van pauzes, ritme en timing. Na het volgen van deze cursus ben je technisch een sterkere verteller, die bovendien beter zijn eigen kwaliteiten kent.
Voor wie?
Heb je elders een basiscursus/training gevolgd en wil je weten of deze cursus voldoende aansluit? Lees dan de competenties van de Basiscursus.
Volg je een leerroute? Lees dan even de aanwijzingen voor de planning van deze cursus en de bijbehorende opdrachten.
Praktisch: lesgeld, locatie, tijden
De cursus wordt gegeven op 4 zaterdagen, van 10.00 - 16.30 uur en vindt plaats in Theaterhuis de Berenkuil te Utrecht.
Datum: zie kopje Cursusdata onderaan deze pagina. De website geeft automatisch aan of er nog plek is.
Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is.
Docent: Raymond den Boestert
Lesgeld: € 415,00 (incl. 21% btw -NL).
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen voordat je belt of mailt.
Aanmelden
Na inschrijving via de website, ontvang je een e-mail met een bevestiging en een factuur.
Bekijk voor je inschrijft ook onze inschrijfvoorwaarden!
Uitgebreide beschrijving
In de basiscursus kwamen drie belangrijke verteltechnieken aan de orde: de opbouw van een verhaal, de band tussen de verteller en het verhaal, en de presentatie van het verhaal. Wanneer studenten in staat zijn om met die ingrediënten een beeldend verhaal te vertellen, ontstaat de behoefte aan meer mogelijkheden op het terrein van de verteltechniek.
Vooral dialogen, flashbacks en tijdsprongen blijken gewenst om de verhalen vorm te geven.
Daarnaast zijn er in de basiscursus nog aspecten onaangeroerd gebleven: het contact met het publiek, de rol van de verteller en het improviserende vertellen. Deze nieuwe invalshoeken komen aan de orde in deze cursus.
Gedurende deze cursus oefen je met een verhaal, dat je stap voor stap uitwerkt. Je onderzoekt en speelt met de ingrediënten, totdat het helemaal jouw verhaal is.
Daarnaast word je uitgenodigd om stil te staan bij jouw eigen drijfveer als verteller. Je onderzoekt jouw persoonlijke verbinding met het verhaal.
Inhoud
Het programma omvat de volgende elementen:
- Verhaaltechniek Het vergroten van het expressieve vermogen van de vertellen; het ruimtelijk verbeelden van het verhaal tijdens het vertellen.
- Roltechniek Het uitwerken van verschillende personages in het verhaal, zodat zij in de directe rede kunnen worden opgevoerd (dialoog). Het stemgebruik bij het opvoeren van personages. Het bepalen van de rol van de verteller. Wat wil de verteller met het publiek bereiken. Wat betekent dat voor de sfeer en de toonzetting van het verhaal.
- Verteltechniek Het ontdekken van de eigen vertelstijl. Het openen en afsluiten van een verhaal.
Iedere deelnemer werkt in de lessen aan een eigen versie van het gekozen verhaal. Deze werkwijze sluit aan op de rode draad van de basiscursus: een bestaand verhaal in jouw eigen versie, vanuit jouw interpretatie opnieuw vertellen.
Voorbereiding en opdrachten
Je hoeft niet op zoek te gaan naar een verhaal: voor aanvang van de cursus mailen we drie verhalen, waaruit je een keus kunt maken. Met dit verhaal werk je gedurende de hele cursus.
Voor iedere lesdag krijg je een voorbereidingsopdracht. Deze kun je downloaden op de pagina met studiemateriaal op de Campus.
Je ontvangt tijdens deze cursus regelmatig feedback tijdens deelopdrachten. Om effectief met de docent te kunnen werken schrijft een andere deelnemer de feedback die jij ontvangt voor je op. Neem een blocnote of schrift mee waarin anderen voor jou notities kunnen maken.
Studiemateriaal
Op de Campus vind je studiemateriaal bij deze cursus, zoals de opdrachten die je krijgt, beschrijving van de competenties waar je aan werkt, tips voor na de cursus en leestips.