Jongeren zijn een geweldig publiek. Ze zijn nieuwsgierig naar de wereld en naar zichzelf. Ze staan open voor nieuwe indrukken. Verhalen kunnen ze met hart en ziel beleven. Als doelgroep is de leeftijdscategorie van twaalf tot achttien jaar echt anders dan kinderen of volwassenen. De bijzondere kenmerken van jongeren vragen om een specifieke aanpak van de verteller. Wat voor tempo werkt het beste? Welke verhalen en welke vertelstijl passen bij jongeren? In deze workshop maak je kennis met het denken van de puber en wat dit voor invloed heeft op je vertelling.
Praktische informatie
Deze dagworkshop wordt gegeven op zaterdag van 10.00-17.00 uur in in Theaterhuis De Berenkuil, Utrecht, gevolgd door een online bijeenkomst van 2,5 uur op een latere zaterdag.Data: zie kopje Cursusdata (rechts op groot scherm, onder op mobiel)
Docent: Paul Groos.
Lesgeld: € 180,- incl. 21% btw NL.
Docent
Paul Groos is verteller en docent Latijn en Grieks op een middelbare school. Hij studeerde in 2015 af bij de Vertelacademie met de voorsteller "Om Troje - Vader Zoon Achilles", die hij maakte voor eindexamenkandidaten bij het vak Grieks. Inmiddels heeft hij al zo'n 200 keer op middelbare scholen in het hele land verteld. Vertellen en lesgeven liggen in zijn beleving dicht bij elkaar. Hij vindt het belangrijk om juist jongeren het bijzondere van vertellen te laten ervaren door hen te laten luisteren en door hen zelf te laten vertellen.
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen voordat je belt of mailt.
Corona
Bij al onze cursussen en workshops nemen we de wettelijke coronaregels in acht. We volgen daarvoor het coronaprotocol van de betreffende leslocatie. Ingeplande lessen gaan zoveel mogelijk door, indien nodig in aangepaste vorm. Lees hier de laatste update van onze coronamaatregelen.
Aanmelden
Klik bij het kopje Cursusdata op de cursus van je keuze of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier.Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is.
Na inschrijving via de website, ontvang je een e-mail met een bevestiging en een factuur.
Bekijk voor je inschrijft ook onze inschrijfvoorwaarden!
Uitgebreide beschrijving
Pubers
De denk- en leefwereld van een jongere tussen de 12 en 18 jaar is anders dan die van een kind of een volwassene. Ouders worden langzaam minder belangrijk en leeftijdsgenoten gaan een grotere rol spelen. Ook lichamelijk verandert er van alles. Het is tijd om de liefde te verkennen. Tegelijkertijd wordt er een groter beroep gedaan op hun verantwoordelijkheidsgevoel en komen er ineens allerlei nieuwe verplichtingen bij, zoals school of een bijbaantje. Het is een tijd van verkennen en ontdekken, van nieuwe conflicten en nieuwe relaties. Het meest van alles veranderen de hersenen: logisch denken wordt gemakkelijker, magisch denken raakt op de achtergrond. Redeneren en discussiëren nemen de plaats in van fantaseren en spelen. Ze willen zich graag verplaatsen in een verhaal, maar hun suspension of disbelief werkt nog niet zo goed als die van volwassenen. Maar als een verhaal goed, vlot en afwisselend wordt verteld, kunnen ze zich helemaal laten meenemen.
Vertellen voor jongeren
In de ochtend gaan we vooral in op de gevolgen die de kenmerken van de puberteit voor je vertelling hebben. Zo zal je moeten vertellen met grote emoties en heldere, stevige beelden en moet je letten op de logica van je verhaal. Ook is het van belang dat het thema van je verhaal past bij de dilemma's en problemen die jongeren in hun leven tegenkomen. Denk aan liefde, conflicten, hun positie in de maatschappij, ouders...
's Middags besteden we tijd aan het verteltempo. We experimenteren met lage, hogere en heel hoge verteltempo's en verkennen wat werkt. Ten slotte is er kort aandacht voor de vraag hoe je vertelopdrachten voor deze doelgroep krijgt en hoe je zo'n optreden effectief organiseert.
Praktijkopdracht
Aan het eind van de dag krijg je een opdracht om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Een paar weken later blik je tijdens de online les met de docent en andere deelnemers terug op je ervaringen met de opdracht. Ook als je niet in de gelegenheid bent om tussen workshop en vervolgles de opdracht uit te voeren, is deelname aan het online gedeelte zinvol, want je leer ook van de ervaringen van anderen.
Studiemateriaal
Op de Campus vind je studiemateriaal bij deze workshop, waaronder de opdrachten die je krijgt.