Het onderwerp van de basiscursus is beeldend vertellen. Je leert hoe je een bestaand verhaal naar eigen hand zet. Tijdens deze training komen de grondbeginselen van het verhalen vertellen aan de orde: verhaalstructuren, associatie- en fantasietraining, beeldend vertellen, presentatie en vertellen vanuit perspectief. Je sluit de cursus af met een presentatie aan de eigen groep.
Voor wie?
De basiscursus is geschikt voor iedereen die aan de slag wil met het vertellen van verhalen. Je hebt geen vertelervaring nodig om deze cursus succesvol te kunnen volgen. We verwelkomen regelmatig leerkrachten, gemeenteraadsleden, marketeers, (groot)ouders, stadsgidsen, communicatie-professionals, leden van vertelkringen, ondernemers, predikanten, leidinggevenden en liefhebbers van verhalen.Ook deelnemers die al verhalen vertellen in hun werk of als hobby, kunnen de basiscursus volgen om hun vertelvaardigheden aan te scherpen.
Praktisch: lesgeld, locatie, tijden
Deze variant van de basiscursus wordt gegeven op vier losse dagen van 10.00 - 16.00 uur in Utrecht.Datum: zie kopje Cursusdata (rechts op groot scherm, onder op mobiel.)
De aangegeven data zijn startdata; wanneer je op de link klikt, zie je ook de vervolgdata. De website geeft automatisch aan of er nog plek is.
Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is.
Lesgeld: € 380 (Incl. 21% Btw NL).
Docenten
De basiscursussen worden gegeven door verschillende docenten. Klik hier om alvast kennis te maken.
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen voordat je belt of mailt.
Aanmelden
Klik bij het kopje Cursusdata op de cursus van je keuze of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier.Na inschrijving via de website, ontvang je een e-mail met een bevestiging en een factuur.
Bekijk voor je inschrijft ook onze inschrijfvoorwaarden!
Uitgebreide beschrijving
Het vertellen van inspirerende verhalen is een kunst met een lange traditie; de kunst om een publiek mee te nemen in de wereld van het verhaal. Die traditie houdt in dat we ons niet hoeven te beperken tot het reproduceren van bestaande verhalen. Vertellen houdt in de vrijheid te hebben verhalen naar eigen hand te zetten, door er zelf elementen aan toe te voegen, het verhaal mooier, langer of juist korter te maken of om een verhaal aan te passen aan de actualiteit.Dit beeldend vertellen, waarbij een bestaand verhaal door de student naar eigen hand wordt gezet, is het onderwerp van de basiscursus vertellen. De bedoeling is dat elke deelnemer aan het eind van de cursus in staat is om, in kleine kring, een verhaal te vertellen.
De cursus is opgebouwd uit de volgende drie delen:
- Het verhaal. In het eerste gedeelte worden verhalen onderzocht. De student leert hoe een verhaal wordt opgebouwd en maakt kennis met verschillende soorten verhalen en vertelconstructies. Onderzocht wordt uit welke beelden, geuren en kleuren een verhaal bestaat. De fantasie wordt geëxploreerd om beelden en fantasieën op te roepen en met die ingrediënten een verhaal te vertellen.
- De verteller. Het tweede gedeelte van de cursus draait om training van de verteller. Nonsenstaal, voorwerpen en oefeningen uit het theater worden gebruikt om belemmeringen te overschrijden. De verteller gaat op zoek naar de emotionele binding met het verhaal en ontwikkelt een eigen invalshoek, de drijfveer achter de vertelling.
- De verteller en het verhaal. In het derde gedeelte wordt gewerkt aan de presentatie van het verhaal. De volgende elementen komen daarbij aan de orde:
- Het vertellen vanuit een rol (perspectief).
- Het grensgebied tussen theater en vertellen wordt verkend om met behulp van beweging en lichaam een extra dimensie aan het verhaal te kunnen toevoegen.
- Het leren werken met tijd, ritme en ruimte (de regie van het verhaal).
- Het gebruik van houding en stem.
Studiemateriaal
Op de Campus vind je een pagina met studiemateriaal bij deze cursus. Je vindt daar onder andere (voorbereidings)opdrachten, tips voor na de cursus en informatie over de basiscursus als eerste stap voor een meerjarige leerroute.
Impressie van onze cursuslocaties
(klik voor vergroting en bijschrift)
-
Theater Berenkuil 740x574
Theaterhuis de Berenkuil. Leslocatie in Utrecht. Hier is ook het kantoor van de Vertelacademie gevestigd.
-
Berenkuil 2
Pauze in het zonnetje tijdens een cursus in Utrecht.
-
Berenkuil 1
In het voorjaar en de zomer wordt op de leslocatie in Utrecht vaak buiten geluncht. Is het een keer minder mooi weer, dan is er binnen ruimte in de lichte foyer van de Berenkuil.
-
Berenkuil 3
De tuin van de Berenkuil (Utrecht) is een aangename plek tijdens de pauze of voor opdrachten in subgroepen.
-
Verhalenboot 2
De basiscursus in Zwolle wordt gegeven op de Verhalenboot, in een grachtje in de historische binnenstad van Zwolle.
-
WS Verhalenboot
Bij mooi weer wordt er gewoon buiten verder gewerkt op het terrein van de Verhalenboot.
![]() |
![]() |
![]() |
|
Klik hier voor informatie over de betekenis van deze pictogrammen.
|