Beschrijving
Het onderwerp van de basiscursus is beeldend vertellen. Hierbij wordt een bestaand verhaal door de deelnemer naar eigen hand gezet. In deze training komen de grondbeginselen van het verhalen vertellen aan de orde: verhaalstructuren, associatie- en fantasietraining, beeldend vertellen, presentatie en vertellen vanuit perspectief. De cursus wordt afgesloten met een presentatie aan de eigen groep.Voor wie?
De basiscursus is geschikt voor iedereen die aan de slag wil gaan met het vertellen van verhalen. Je hebt geen vertelervaring nodig om deze cursus succesvol te kunnen volgen. We verwelkomen regelmatig leerkrachten, gemeenteraadsleden, marketeers, (groot)ouders, stadsgidsen, communicatie-professionals, leden van vertelkringen, ondernemers, predikanten, leidinggevenden en liefhebbers van verhalen.
Ook deelnemers die al verhalen vertellen in hun werk of als hobby, kunnen de basiscursus volgen om hun vertelvaardigheden aan te scherpen.
Lees hieronder bij 'Wie, waar, wanneer en lesgeld' meer over onze coronamaatregelen.
Wie, waar, wanneer en lesgeld
De cursus duurt 4 dagen. Lestijden: 10:00 - 16:00 uur.
Lesgeld: € 335,- (Incl. 21% Btw NL).
Wanneer
Onder het kopje Cursusdata (rechts op groot scherm, onder op mobiel) kun je zien waar en wanneer de eerstvolgende basiscursussen plaatsvinden. Algemeen geldt dat de reguliere basiscursussen vier keer per jaar op zaterdag en twee keer per jaar op vrijdag worden aangeboden in Utrecht. In Zwolle wordt de cursus op zaterdag aangeboden. Daarnaast zijn er varianten met vier aaneengesloten dagen in de vakantie, op de avonden of gedeeltelijk online.
Docenten
De basiscursussen worden gegeven door verschillende docenten. Klik hier om alvast kennis te maken.
Coronamaatregelen
Conform de coronarichtlijnen van de overheid vindt deze cursus plaats volgens de 1,5 meter richtlijn. Om een veilige lessituatie te garanderen beperken we bij sommige van onze leslocaties het aantal deelnemers. Het voordeel van zo'n kleinere groep is meer persoonlijke aandacht! Bekijk hier de infographic met al onze coronamaatregelen.Wanneer de coronamaatregelen vlak voor of tijdens de cursus door de overheid worden aangescherpt, gaat de cursus wél door, maar kan een deel van het programma eventueel online aangeboden worden. Door te schuiven in het programma en aanvullende (thuis)opdrachten kunnen we garanderen dat zo toch alle lesstof aan bod komt en dat deelnemers binnen de geplande tijd de cursus afronden.
Aanmelden
Inschrijven kan door onder het kopje Cursusdata te klikken op de cursus met de datum/locatie van jouw keuze. Of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier en maak daar je keuze.Nog vragen? Kijk eerst even naar de inschrijfvoorwaarden en bij onze veel gestelde vragen voordat je belt of mailt!
Opbouw
Het vertellen van inspirerende verhalen is een kunst met een lange traditie; de kunst om een publiek mee te nemen in de wereld van het verhaal. Die traditie houdt in dat we ons niet hoeven te beperken tot het reproduceren van bestaande verhalen. Vertellen houdt in de vrijheid te hebben verhalen naar eigen hand te zetten, door er zelf elementen aan toe te voegen, het verhaal mooier, langer of juist korter te maken of om een verhaal aan te passen aan de actualiteit.
Dit beeldend vertellen, waarbij een bestaand verhaal door de student naar eigen hand wordt gezet, is het onderwerp van de basiscursus vertellen. De bedoeling is dat elke deelnemer aan het eind van de cursus in staat is om, in kleine kring, een verhaal te vertellen.
De cursus is opgebouwd uit de volgende drie delen:
- Het verhaal. In het eerste gedeelte worden verhalen onderzocht. De student leert hoe een verhaal wordt opgebouwd en maakt kennis met verschillende soorten verhalen en vertelconstructies. Onderzocht wordt uit welke beelden, geuren en kleuren een verhaal bestaat. De fantasie wordt geëxploreerd om beelden en fantasieën op te roepen en met die ingrediënten een verhaal te vertellen.
- De verteller. Het tweede gedeelte van de cursus draait om training van de verteller. Nonsenstaal, voorwerpen en oefeningen uit het theater worden gebruikt om belemmeringen te overschrijden. De verteller gaat op zoek naar de emotionele binding met het verhaal en ontwikkelt een eigen invalshoek, de drijfveer achter de vertelling.
- De verteller en het verhaal. In het derde gedeelte wordt gewerkt aan de presentatie van het verhaal. De volgende elementen komen daarbij aan de orde:
- Het vertellen vanuit een rol (perspectief).
- Het grensgebied tussen theater en vertellen wordt verkend om met behulp van beweging en lichaam een extra dimensie aan het verhaal te kunnen toevoegen.
- Het leren werken met tijd, ritme en ruimte (de regie van het verhaal).
- Het gebruik van houding en stem.
Competenties
De student(e):- verwerft inzicht in de opbouw van verhalen: de student kan omgaan met verhaalstructuur en verhaal motieven. (Module “Het verhaal”).
- maakt kennis met een aanpak om een eigen interpretatie te ontwikkelen t.o.v. het verhaal. (Module “Het verhaal”).
- ontwikkelt een zekere vaardigheid in het vertellen van een verhaal vanuit verschillende perspectieven. (Module “Het verhaal”).
- heeft inzicht in de werking van emotie binnen een vertelling. (Module “De verteller”).
- ontwikkelt een zekere vaardigheid in improviserend (vrij) vertellen. (Module “De verteller”).
- heeft inzicht in de werking van houding en nonverbaliteit op de vertelling. (Module “De verteller”).
- kan beeldende verhaalelementen opmerken en verwoorden. (Evocatief vermogen). (Module “De verteller”).
- maakt kennis met de werking van de stem. (Module “De verteller”).
- heeft inzicht in de balans tussen tekst en stilte. (Module ‘Het verhaal en de verteller”).
- maakt kennis met de presentatie elementen: tijd en ritme, ruimtegebruik en sfeertekening. (Module ‘Het verhaal en de verteller”).
- doorloopt tenminste eenmaal het totale proces van voorbereiding t/m vertelling aan de hand van een zelfgekozen verhaal.
Voorbereiding/opdrachten
Tip: Draag tijdens de lessen 'gemakkelijk schoeisel.'
N.B.: We spreken met elkaar af om tijdens de lessen geen audio of video opnamen (van verhalen) te maken zonder instemming van mede cursusdeelnemers en de docent.
Verhaal voor de basiscursus
Tijdens de eerste les zal de basiscursusdocent(e) de opdracht geven om op zoek te gaan naar een kort verhaal om tijdens de laatste les mee te werken.
LET OP: Wacht tot de eerste cursusdag voordat je op zoek gaat naar een verhaal. De docent zal in de les de laatste aanwijzingen en tips geven.
Zoek een verhaal van 5 minuten; dit komt overeen met ongeveer een A4.
- Kies geen eigen geschreven verhaal. Een belangrijk onderdeel van de basiscursus is dat je leert om een bestaand verhaal naar eigen hand te zetten. Schrijven vraagt andere vaardigheden dan vertellen. Bovendien zul je je vrijer voelen om naar aanleiding van de feedback van de docent in een verhaal naar hartenlust te schrappen en dingen te veranderen als je niet zelf de auteur bent.
- Vermijd verhalen met (veel) dialoog. Het weergeven van dialoog wordt in de basiscursus niet als vaardigheid behandeld. Je maakt het jezelf gemakkelijker als je in de cursus aan een verhaal werkt met weinig of geen dialoog, zodat je de ruimte hebt om aan de onderdelen te werken die in de cursus aan bod komen.
- Houd je aan de opgegeven verhaallengte (duur). Het zou jammer zijn als het gekozen verhaal zo lang is dat er weinig ruimte overblijft voor de feedback van de docent(e) op je vertelling en om deze in je verhaal te verwerken.
Trap niet in de valkuil om een (heel) lang verhaal in te korten. Je zult dan een groot deel van je tijd bezig zijn met het inkorten van je verhaal en dat zou jammer zijn. - Het bewerken van een gedicht of liedtekst tot een verhaal is tijdrovend en vaak te veel gevraagd voor een basiscursus. Kies een verhaal waarmee je meteen aan de slag kunt!
Op de campus vind je links naar websites met verhalen. Je kunt natuurlijk ook voor een verhaal uit een boek kiezen.
Maak een kopie van je verhaal en geef deze uiterlijk de derde lesdag aan de docent(e).
Je kunt het verhaal eventueel ook mailen. Vermeld op de kopie je naam, de bron en de auteur.
Voorbereiding op de laatste lesdag
Leer de tekst van het door jou gekozen verhaal niet uit je hoofd!
Bereid je op de laatste lesdag voor door - zoals je in de eerste les gedaan hebt - het verhaal te analyseren op opbouw. Maak vervolgen de vijf bijbehorende tekeningen/schetsen die de loop van het verhaal weergeven.
Leg daarna de geschreven tekst weg en vertel het verhaal als oefening eens aan jezelf waarbij je alleen gebruik maakt van de vijf tekeningen. Vertel van beeld naar beeld.
Voor je voorbereiding kun je ook gebruik maken van het werkblad 'Het voorbereiden van een verhaal' dat op de Campus staat.
Organisatie laatste lesdag
De docent(e) verdeelt voor de laatste dag alle deelnemers in groepjes. In jouw groepje ga je vanochtend met het gekozen verhaal aan de slag. Natuurlijk hoeven jullie deze voorbereiding op de presentatie niet alleen te doen. ’s Ochtends zal de docent(e) iedereen individueel bij het vertellen begeleiden. De ochtend ziet er als volgt uit:- Aan het begin van de les maakt de docent(e) de groepsindeling bekend en spreekt af hoe laat hij/zij met welk groepje gaat werken.
- In de eerste ronde vertelt iedereen (tenminste) één keer in de groepjes zijn of haar verhaal. Deel de beschikbare tijd met elkaar goed in zodat iedereen aan de beurt komt!
Tips voor de verteller: neem een actieve houding aan tijdens het vertellen, d.w.z. ga niet eerst bij elkaar zitten om toe te lichten wat je van plan bent om te vertellen, maar begin meteen.
Je kunt je luisteraars eventueel wel vragen om op iets specifieks te letten.
Onderbreek jezelf niet als je iets vergeet of nog niet tevreden bent, maar vertel gewoon verder. Je mag fouten maken!
Tips voor de luisteraars: Geef kort en gedoseerd feedback op het verhaal waar je zojuist naar hebt geluisterd. Denk daarbij aan de inhoud van de basiscursus: structuur en verhaalinterpretatie, beeldend vertellen, verbinding met het verhaal, contact maken.
Vergeet bij het geven van feedback niet te benoemen wat er goed ging! - Tijdens de begeleidingsronde met de docent(e) krijg je een of twee aandachtspunten mee waar je (met de andere deelnemers in jouw groepje) nog aan kunt werken.
Tip: Het is handig als een van de andere deelnemers de feedback voor jou opschrijft zodat je daar niet aan hoeft te denken als je met de docent(e) aan het verhaal werkt. - Let op de lengte van de verhalen. We zetten in op verhalen van 5 minuten. Zo heb je genoeg tijd over voor de begeleiding en het verwerken van de ontvangen feedback in jouw verhaal. Tip: Klok bij de eerste ronde vertellen elkaars verhalen.
De docent zal ’s morgen afspreken hoe laat de lunchpauze begint. Als het groepje waar jij deel vanuit maakt voor lunchtijd klaar is met oefenen, schuif dan gerust aan bij de begeleidingsronde die de docent(e) heeft met een van de andere groepjes. Ook van kijken kun je veel leren.
Na de lunchpauze volgt dan de eindpresentatie waarin alle deelnemers hun verhaal aan de hele groep vertellen. Wij wensen jou alvast veel plezier!
Na de cursus
Ga na de basiscursus in de praktijk aan de slag met de in de basiscursus geleerde vaardigheden. Besteed telkens zorgvuldig aandacht aan de opbouw van je verhaal en kies bij iedere vertelling een van de andere in de basiscursus geleerde vaardigheden om aan te werken.Kijk ook eens ons op onze campus voor handige werkbladen om je verhaal voor te bereiden en artikelen met praktische tips.
Na de basiscursus kun je afhankelijk van je persoonlijke ontwikkeling als verteller, interesses of de doelgroep waaraan je wilt vertellen, kiezen voor het volgen van een workshop waarin een bepaalde vaardigheid wordt verdiept of die inzoomt op het werken met een specifieke doelgroep. De meeste cursussen en workshops die de Vertelacademie aanbiedt kun je met de basiscursus op zak volgen.
Ben je op zoek naar een geschikte plek over je verhalen samen met anderen te oefenen? Kijk dan eens bij Vertelkringen
Leerroutes
De Basiscursus verhalen vertellen is tevens onderdeel van de meerjarige opleidingen, Vertellen met en voor kinderen tussen 4-14 jaar (Leerroute 1) en Vertellen voor een groot publiek (Leerroute 2). Voor deelnemers die besluiten om zich in te schrijven voor zo'n leerroute is de basiscursus de eerste stap.Als je op bovenstaande links klinkt kun je meer lezen over beide opleidingen. Je vindt daar ook een handig overzicht met ‘Veel gestelde vragen’ over de Leerroutes. Bel of mail ons gerust als je meer wilt weten. Je kunt ook jouw basiscursusdocent(e) om advies vragen.
Als je je nog aan het oriënteren bent over het wel of niet volgen van een Leerroute laat het ons dan weten. Je basiscursusdocent(e) zal dan een voorlichtingsrondje inplannen.
De eerste stappen na jouw Leerroute inschrijving
Na de basiscursus hebben studenten die de cursus in het kader van een leerroute volgden een toetsingsmoment (zie lesplan). Als een student ‘officieel’ is toegelaten in de Leerroute ontvangt hij/zij een factuur voor inschrijfgeld en begeleiding bij de praktijkopdrachten (zie de kostenspecificatie in het lesplan).
Als leerroute student reflecteer je op de eigen ontwikkeling door een evaluatie in te vullen in het portfolio Basis- en verdiepingscursus. Nadat je dit hebt ingevuld zal de docent(e) reageren en zijn of haar feedback toevoegen. Ga in de praktijk aan de slag met de werkpunten die uit de evaluatie naar voren zijn gekomen.
Laat tussen het volgen van de basis- en verdiepingscursus tenminste een half jaar zodat je in deze periode aan de Praktijkopdracht Vertelervaring kunt werken (10 maal vertellen voor een publiek). Je kunt in deze tussenliggende periode wel workshops plannen. Besteed telkens zorgvuldig aandacht aan de opbouw/structuur van je verhaal en kies bij iedere vertelling één van de andere in de basiscursus geleerde vaardigheden om aan te werken. Reflecteer op deze punten in het daarvoor bestemde portfolio praktijkervaring.
Maak een globale planning voor de eerste fase van je leerroute en plaats deze in je persoonlijk forum. Geef hierbij ook het gewenste aantal praktijkmomenten aan tussen basis- en verdiepingscursus. Bespreek je planning met de basiscursusdocent tijdens het toetsingsmoment aan het eind van de cursus.
Je kunt na het volgen van de basiscursus ook al een start maken met de 'kijkopdrachten'. Let er op dat er tenminste 6 kijkopdrachten over blijven voor na het volgen van de verdiepingscursus als je staat ingeschreven voor Leerroute 1 en tenminste 8 bij Leerroute 2
Vertelacademie Netwerk
Als Leerroute student maak je deel uit van het Vertelacademie Netwerk. Dit netwerk bestaat uit Leerroute studenten en alumni. Vanuit het netwerk worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zoals oefen- en intervisiebijeenkomsten. Lees meer op de pagina van het netwerk.
Samenwerking met Zwolle Unlimited
De Vertelacademie werkt vanuit de Leerroutes samen met het grootste Nederlandse Vertelfestival: Zwolle Unlimited. Noteer de data van de komende editie van festival alvast in jouw agenda! Het netwerk neemt elk jaar de programmering van een eigen tent op zich. In deze tent krijgen studenten van de Vertelacademie - ongeacht hoever ze zijn in de leerroute - de kans om festivalervaring op te doen.
Wil je meer weten over het Vertelacademie Netwerk tijdens Zwolle Unlimited? Neem dan contact op met de Festivalgroep.
Tip: Bezoek tijdens het festival voorstellingen van binnen- en buitenlandse professionals voor jouw kijkverslagen.
Foto's
Onderstaande foto's geven een impressie van de cursuslocaties voor de basiscursus. Onder de menuknop Over ons > Locaties vind je de adresgegevens en informatie over de bereikbaarheid. Klik op de foto's om ze te vergroten en voor een beschrijving.
-
Theater Berenkuil 740x574 Theater Berenkuil 740x574
Theaterhuis de Berenkuil. Leslocatie in Utrecht. Hier is ook het kantoor van de Vertelacademie gevestigd.
-
Berenkuil 2 Berenkuil 2
Pauze in het zonnetje tijdens een cursus in Utrecht.
-
Berenkuil 1 Berenkuil 1
In het voorjaar en de zomer wordt op de leslocatie in Utrecht vaak buiten geluncht. Is het een keer minder mooi weer, dan is er binnen ruimte in de lichte foyer van de Berenkuil.
-
Berenkuil 3 Berenkuil 3
De tuin van de Berenkuil (Utrecht) is een aangename plek tijdens de pauze of voor opdrachten in subgroepen.
-
Verhalenboot 2 Verhalenboot 2
De basiscursus in Zwolle wordt gegeven op de Verhalenboot, in een grachtje in de historische binnenstad van Zwolle.
-
WS Verhalenboot WS Verhalenboot
Bij mooi weer wordt er gewoon buiten verder gewerkt op het terrein van de Verhalenboot.
-
IJburg 1 IJburg 1
Vanuit de cursusruimte in Amsterdam IJburg kun je tijdens de pauze heerlijk een luchtje scheppen aan het IJ-meer.