Wereldverteldag

Ieder jaar op 20 maart is World Storytelling Day, oftewel Wereldverteldag. Op deze dag organiseren verhalenvertellers overal ter wereld activiteiten om de vertelkunst in het zonnetje te zetten. Alle activiteiten zijn met elkaar verbonden door een gezamenlijk thema.

In de loop der jaren is er veel over wereldverteldag geschreven (en vaak weer verdwenen). Op deze pagina verzamelen alle informatie die de moeite waard is om ook in de toekomst nog te gebruiken.

Thema's

2023 -  Samen sterk / Together we can
2022 - Verloren en gevonden / Lost and found
2021– Een nieuw begin / New beginnings
2020 – Reizen / Voyages
2019 – Mythes, legendes en heldendichten
2018 – Wise Fools
2017 – Transformatie / Transformation
2016 – Sterke Vrouwen / Strong Women
2015 – Wensen
2014 – Monsters en Draken
2013 – Noodlot en Fortuin
2012 – Bomen
2011 – Water
2010 – Licht en Schaduw
2009 – Buren

Concepten

Vertellers in de aanval werd in Zweden voor World Storytelling Day bedacht. Het is in Nederland in de loop der jaren al op scholen in heel veel verschillende plaatsen met succes uitgevoerd. Download Vertellers in de aanval.

Voor WVD 2010 met thema 'Licht en schaduw' bedachten we Vertellers in het licht. Het idee achter Vertellers in het licht is eenvoudig: een verteller kiest een straatlantaarn (of andere markante lichtbron) in de buurt waar hij woont. In het schijnsel van deze lantaarn vertelt hij of zij aan een klein publiek van buren, vrienden of kennissen een of twee verhalen. Download Vertellers in het licht.

Voor WVD 2011, rond het thema Water ontwikkelde de Vertelacademie Afwasverhalen. Het concept is eenvoudig en ook nu nog te gebruiken: een verteller doet de afwas bij de buren of bij vrienden en terwijl zijn gastheren en -vrouwen afdrogen vertelt hij één of twee verhalen. Download Afwasverhalen.

Meer infornatie

Meer informatie over Wereldverteldag vind je op de website van Stichting Vertellen.

Internationale Facebookgroep voor World Storytelling Day - hier wordt meestal ook de discussie gevoerd voor het thema voor volgend jaar.