Beschrijving
Wil je je jonge publiek meer bij je verhaal betrekken? Wat hebben ze dan eigenlijk nodig? Vind je het lastig om een geschikt verhaal te vinden voor een bepaalde leeftijdsgroep? Of zou je kinderen ook wel eens zelf willen laten vertellen en weet je niet hoe je dat aan moet pakken?
In deze driedaagse workshop leer je hoe je een verhaal passend maakt voor peuters, kleuters, oudere kinderen en pubers. Daarin gaan we ook aan de slag met praktische werkvormen om interactie in je verhalen in te bouwen. Want kinderen, die willen al snel meevertellen!
Wil je de kinderen zelf hun verhalen laten vertellen? Een breed scala aan materialen en spelvormen om dat te doen komt langs. Want vertellen, daar gaan kinderen van stralen. Mondelinge taalontwikkeling. Zelfvertrouwen. Of zoals ze zelf zeggen: Ik vond het echt superleuk!
Wie, waar en wanneer
Drie zaterdagen van 10.00 - 16.00 uur in Theaterhuis De Berenkuil, Utrecht.Datum: zie kopje Cursusdata (rechts op groot scherm, onder op mobiel)
Docenten: Rudolf Roos en Melanie Plag
Lesgeld: € 280,- (Incl. 21% btw NL) (onder voorbehoud)
Voor wie?
Iedereen die een basiscursus heeft gevolgd. Heb je elders een basiscursus/training gevolgd en wil je weten of deze cursus voldoende aansluit? Lees dan de competenties van de Basiscursus.
De docenten
Rudolf Roos werkte 7 jaar als leerkracht voor oudere kinderen, en vertelde sindsdien als verhalenverteller meer dan 500x voor kinderen van alle leeftijden. Regelmatig geeft hij workshops waarin hij kinderen verhalen laat maken en vertellen. Op zijn website schreef hij talloze artikelen over verhalen vertellen binnen het onderwijs. Binnen de Vertelacademie is hij ook docent Basiscursus en Mentor van Leerroute 1 'Vertellen met en voor kinderen'.
Melanie Plag werkte 14 jaar als leerkracht voor jonge kinderen, waarvan een aantal jaar als coördinator onderbouw/VVE. Sinds 2008 werkt ze zelfstandig als verhalenverteller en vertelde sindsdien honderden keren in scholen, musea, bibliotheken en kinderopvang. In 2018 combineerde ze haar ervaring met onderwijs en vertellen in een afstudeerproject van Leerroute 1. Ze publiceert regelmatig over het vertellen aan jonge kinderenop haar website. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de in 2019 opgerichte Stichting Schoolverteller.
Aanmelden
Klik bij het kopje Cursusdata op de cursus van je keuze of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier.
Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is. Leerroute-studenten worden geïnformeerd via het besloten forum.
Nog vragen? Kijk eerst even naar de inschrijfvoorwaarden en bij onze veel gestelde vragen voordat je belt of mailt!
Opbouw
Vertellen aan kinderen van verschillende leeftijden en doelgroepen
[Let op: omdat Melanie en Rudolf de cursus per 2020 van Marco Holmer zullen overnemen, kunnen er nog onderdelen wijzigen. Om toch alvast een globaal beeld van de inhoud te geven staat hier voorlopig nog de oude omschrijving.]
De workshop start bij het vertellen aan kinderen. Aan de hand van een bekend verhaal kijken we naar onderstaande drie belangrijke vertelvragen en proberen de antwoorden aan de hand van dat verhaal te praktiseren. Welke vertelbehoeften hebben kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen (kleuters, onderbouw, bovenbouw en tieners) Wat betekent dat voor de inhoud van mijn verhaal? Hoe pas ik een verhaal aan? Wat betekent dat voor de taal van mijn verhaal? Waar liggen de grenzen van de mogelijkheden? Hoe kan ik het luistervermogen van kinderen trainen? Wat betekent dat voor de organisatie van de vertelactiviteit? Welke motiverende technieken kan ik inzetten? Hoe ga ik vanuit een verhaal om met zeer actieve of inactieve kinderen in de groep? Welke manieren zijn er om rust te creëren? Wat kan ik doen om kinderen bij het verhaal te betrekken?
Vertellen met kinderen
Het tweede gedeelte van de workshop is gewijd aan het vertellen mét kinderen. Hierin bekijken we een aantal praktische werkvormen om het vertellen met kinderen in praktijk te brengen:
- verteltafel: een beeldende werkwijze om het navertellen van verhalen vorm te geven.
- vertelpantomime: mee-vertel-theater dat kinderen vertrouwd maakt met de opbouw van een verhaal.
- kamishibai: het Japanse verteltheater als middel om kinderen gedeelten van een verhaal zelf te laten vertellen.
- flanelbord: bekend uit de ouderwetse kleuter- of zondagsschool. Een ideaal hulpmiddel om een verhaal te ondersteunen met de uitbeelding van het tafereel.
- Verhalenclub: Een oefenprogramma voor kinderen die hun eigen verhaal willen vertellen.
Deze werkvormen worden voorgesteld en kort uitgeprobeerd, waarbij natuurlijk aandacht is voor vragen over de didactische omzetting.
Spelend vertellen met kinderen
Op een speelse manier, samen met elkaar, verhalen beleven en creëren. Vertelspelen zijn in staat om voor jonge, maar ook oudere kinderen, verhalen vertellen toegankelijk te maken. Spelen creëert: een actieve betrokkenheid, een alsof realiteit met een duidelijke verbinding met de werkelijkheid, zorgt voor plezier en een open atmosfeer. In het derde gedeelte van de workshop onderzoeken we de verbinding tussen spelen en vertellen. Aan de orde komen onder meer:
- Bewegingsspelen en rijmen voor jonge kinderen
- Taal- en verhaalspelen
- Handenarbeid en vertellen
- Rollenspelen voor oudere kinderen
- Vertelgezelschapsspelen
Ook deze activiteiten worden voorgesteld en natuurlijk gezamenlijk gespeeld.
Competenties
De student:
- Ontwikkelt een zekere vaardigheid in de aanpassing van een verhaal aan een bepaalde leeftijdsgroep en verwerft inzicht in de vertelbehoeften van kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen.
- Maakt kennis met de mogelijkheden om kinderen hun eigen leefwereld in taal te laten schilderen.
- Maakt kennis met verschillende mogelijkheden om het luistervermogen van kinderen te trainen.
- Ontwikkelt basisvaardigheden voor het betrekken van kinderen bij een verhaal.
- Verkent een aantal praktische werkvormen om het vertellen met kinderen in de praktijk te brengen, en bestudeert de didactiek van deze werkvormen.
- Leert een aantal vertelspelen kennen om kinderen spelenderwijs in aanraking te brengen met vertellen en verhalen.
Na de cursus
Op de Vertelacademie Campus staat een rubriek met artikelen die aansluiten bij deze cursus.Leerroutes
Deze driedaagse cursus maakt deel uit van de leerroute (1) Vertellen met en voor kinderen tussen 4-14 jaar.Studenten uit de Leerroute (2) Vertellen voor een groot publiek die van plan zijn om af te studeren met een kindervoorstelling of graag kindervoorstellingen willen maken kunnen hun leerroute aanvullen met deze module.
Tips voor leerroute studenten
In de basiscursus is aandacht besteed aan verhaalopbouw. Bouw in aanloop naar de workshop 'Vertellen met en voor kinderen' tijdens de praktijkopdracht vertelervaring, voldoende ervaring op met het analyseren van je verhalen. Deze vaardigheid heb je tijdens de eerste lesdag nodig, als je leert een verhaal aan te passen aan een bepaalde leeftijdsgroep.
Oefen na de workshop de geleerde vaardigheden door te vertellen aan verschillende leeftijdsgroepen kinderen. Reflecteer hierop in je portfolio vertelervaring.
Leerroute 1 studenten oefenen tijdens de uitvoering van hun praktijkopdrachten ook met de verschillende werkvormen die tijdens de workshop zijn aangeboden. Ook deze ervaringen worden in het portfolio beschreven. Lukt het niet om een plek te vinden waar je de werkvormen kunt uitproberen, vraag dan je mede Leerroute studenten op het besloten forum om raad. Er zijn verschillende Leerroute studenten werkzaam in het onderwijs.