Toos Ligtenberg

Toos Ligtenberg

Woonplaats: Zwolle (NL)

Toos Ligtenberg is mentor van Leerroute 2, 'Vertellen voor groot publiek' en docent van de cursus 'Theater en vertellen'

Als zingende Smurfin, pratende vis, een dansende popster en als ‘Honey, Honey', zingende Marylin Monroe van 1 meter 40, ontdekte Toos al vroeg dat het podium een plek was waar ze zich thuis voelde. De naar poeder ruikende kleedkamers, de lampen langs de spiegels, de houten planken, de warme spots, het rode doek en vooral het donkere, verwachtingsvolle publiek. Een plek waar je mensen kunt roeren en vermaken en mee kunt nemen naar een andere wereld.

Het duurde even voor ze als professional voor het podium durfde te kiezen. Langs wegen als zorg en onderwijs deed Toos een hoop levenservaring en kennis op, maar de hartstocht lag elders… In 2003 ging het roer om, deed ze o.a. een zang- en performance-opleiding aan de Academie voor Lichte Muziek. Sinds die tijd werkt ze als theatermaker, zangeres en actrice en dan vaak voor zichtbaar publiek, want, zo vindt Toos, iedere performance is een samenwerking met je publiek. Daarnaast is Toos als drama-docent op de opleiding Social Work verbonden aan de Saxion Hogeschool om studenten te begeleiden in het bewustworden van lichaamstaal.

In 2010 werd Toos voor de leeuwen geworpen door Rob Bults van de Verhalenboot te Zwolle: of ze naast haar zangoptreden voor een bijeenkomst van The Lions ook een verhaal wilde vertellen, ‘we zijn immers op de Verhalenboot’. Ze was nooit eerder zo nerveus. Zo dicht op je publiek. Alleen met je stem en lichaam als enige instrument, je verhaal en alles zo zichtbaar. Toch zijn het juist die dingen die maakten dat de liefde voor het vertellen daar ontstond.

De mens, het verhaal achter de mens en vooral de werkelijkheid van al die verschillende mensen die nooit in één waarheid is te vangen, is de grootste inspiratiebron en rode draad in alle vertel-voorstellingen van Toos. En soms is ze dan zelfs weer voor even een pratende vis, of een zingende kabouter, net zoals het ooit begon.

Andere (vertel)activiteiten

Toos is mede-oprichtster van Theatergezelschap De Lichte Kwelling.
Meer informatie over haar theater- en vertelactiviteiten vind je op haar persoonlijke website.