Ronald Naar

Ronald Naar

Woonplaats: Amerongen (NL)

Vakdocent Stem

Ronald Naar studeerde wijsgerige pedagogiek. In zijn scriptie onderzocht hij de ideeën van de Franse filosoof Georges Sorel over de kracht van de verbeelding. Een filosofische oriëntatie zou hem blijven kenmerken, maar eerst was het zaak geen omgevallen boekenkast te worden.

Daarom volgde hij zijn fascinatie voor de stem. Een eerste grote inspiratiebron was het Roy Hart Theatre, hier ontdekte Ronald de vitale en creatieve kracht van de menselijke stem. Bij diverse zangpedagogen werkte hij aan zijn (klassieke) zangstem.

Sinds begin jaren ’90 geeft Ronald stemworkshops aan zangers, spelers en vertellers. Hij geeft les aan De Lindenberg, Huis voor de Kunsten in Nijmegen. Daarnaast gaf Ronald theaterlessen aan het voortgezet onderwijs (Vrije School Nijmegen), werkte hij aan een Pabo en was hij trainer-consultant bij een groot onderwijsadviesbureau.

Als stemdocent is Ronald gericht op het wegnemen van barrières zodat je stem haar eigen weg kan vinden en open kan staan voor de invloed van je creatieve verbeelding.

Andere (vertel)activiteiten
Ronald treedt op met Franse chansons geïntegreerd in een verhalende voorstelling. In al zijn activiteiten beweegt hij zich op het ontmoetingsvlak van het muzische en het filosofische.
Bezoek Ronald's website voor meer informatie: www.zingenddoorhetleven.nl