Afstudeerprojecten leerroute 1

Projecten uitgevoerd als afsluiting van de meerjarige opleiding Vertellen met en voor kinderen.

Project: Tijd voor verhalen - Melanie Plag

Tijd voor verhalen titel 550px

Kun je door middel van het vertellen van verhalen de mondelinge taalvaardigheid van kleuters verbeteren en hun woordenschat vergroten? En hoe pas je 'vertellessen' in de gangbare klassenorganisatie van groep 1/2? Tijdens mijn afstudeerproject 'Tijd voor verhalen'  probeerde ik het antwoord te vinden op deze vragen.

Project: Kruip in de huid - Brenda Alink

2

Veel kinderen vinden het spannend of zelfs eng om voor een groep te spreken.

Door middel van luisteren naar verhalen, het mee laten denken en het doen van oefeningen wilde ik ze laten ervaren dat het niet alleen spannend, maar ook leuk kan zijn om voor een groep te vertellen. Ik hoopte hiermee hun “Verteldurf” te vergroten.

Project: Jij bent aan het woord - Karin Wijnands

vertelkinderen"Jij bent aan het woord" is de titel van het vertelproject waarbij ik kinderen op school op een andere manier aan het woord wilde laten komen. Dat wil zeggen anders dan in een kringgesprek, een spreek- of boekenbeurt of als ze een vraag van de juf of meester moeten beantwoorden. Een mooie manier om dit te bereiken is het vertellen van een verhaal!

Project: Monsters en draken - Karin Vlietstra

monsters-en-draken

Mijn afstudeerproject "Monsters en Draken" heeft -niet toevallig- hetzelfde thema als Wereldverteldag 2014. Ik heb mijn afstudeerproject gedaan op de Schakel, School vol van Verhalen in Gouda. Deze school werkt veel met verhalen, de kinderen vertellen ook verhalen aan elkaar op Wereldverteldag. Met dit project kregen de deelnemers dus al een voorraadje verhalen mee om op de volgende Wereldverteldag verder mee aan de slag te gaan. Twee vliegen in een klap!

Project: Levend verleden - Frank Belt

Granida en Daifilo J. Bakker Kl

"Juf, ik dacht dat dit saai zou zijn, maar het is juist cool."

Dat zei een leerling van groep 5a van de Sint Michaëlschool in Harlingen tijdens het bezoek aan museum het Hannemahuis. We waren halverwege het project 'Levend verleden'. Spelenderwijs en door het luisteren naar en maken van verhalen had de groep tot dan toe geleerd over verhaalopbouw.

Project: Verhalengekte - Petra van Dam

Schommel'Verhalengekte' op de naschoolse opvang

Voor mijn eindopdracht heb ik in de voorjaarsvakantie een week vol activiteiten georganiseerd op de naschoolse opvang Hannie Schaft.

Deze activiteiten stonden allemaal in het teken van verhalen gecombineerd met creatieve werkvormen.