Annelieke Dortant

"Het verbinden van hoofd en hart. Een heel welkome verdieping, met veel oefenen, uitwisselen en juist... voelen!"

Waarmee voel ik mij als verteller verbonden, hoe sla ik niet alleen de verbinding tussen mijzelf en mijn publiek, maar ook de verbinding tussen mijzelf en het verhaal? Dát is waar authentiek vertellen voor mij over gaat: vertellen vanuit echte verbondenheid. De verbinding tussen mijn Vertel-Hoofd (wat ga ik vertellen en welke technieken, metaforen, woorden gebruik ik daarvoor?) en mijn Vertel-Hart (en wat doet dat met mij, hoe voelt dat in mij?)

Al deze zaken kwamen langs in de dagcursus 'Authentiek vertellen'. Daarmee kwam de cursus op een exact goed moment voor mij en waar ik nu sta als verteller. Ik probeer immers zowel mijn leerlingen in mijn lessen levensbeschouwing als mijn publiek tijdens mijn voorstellingen de beweging van de lemniscaat te laten maken. De beweging van boven naar beneden; van denken, naar voelen; van weten, naar ervaren; van kennen, naar meemaken. Het verbinden van hoofd en hart. ‘Authentiek vertellen’ bood een heel welkome verdieping hiervan, met veel oefenen, uitwisselen en juist... voelen! Want dát is de verbinding waar het echt om gaat.

Annelieke Dortant is docente levensbeschouwing op het St. Bonifatiuscollege te Utrecht en één van de vaste vertellers bij De Verhaaljutters, een Utrechtse vertelgroep.

Zij volgde de workshop Authentiek Vertellen.

Annelieke Dortant