Jonge verteller van het jaar 2013

marieke-van-bolderen

De Zwolse verteller Marieke van Bolderen is gisteren tijdens Wereldverteldag verkozen tot Jonge Verteller van het Jaar 2013. Samen met de Verteller van het Jaar, Wijnand Stomp, zal zij het komende jaar te zien zijn op (inter)nationale festivals.


Jonge Verteller van het Jaar

Tijdens Wereldverteldag werd de Jonge Verteller van het Jaar uitgeroepen: Marieke van Bolderen.
In een spannende wedstrijd op de Zwolse Verhalenboot met acht jonge, getalenteerde vertellers uit heel Nederland wist zij de jury te overtuigen met 'een dijk van een verhaal'.
Ook roemde de jury haar goede verhaalstructuur en heldere dialogen, evenals haar sterke mimiek. De Jonge Verteller van het Jaar – een initiatief van De Vertelacademie, De Verhalenboot, Waterval Internationaal Vertelfestival en Stichting Vertellen - zal gecoacht worden door de Verteller van het Jaar en daarnaast ingezet worden bij allerlei promotionele activiteiten.

Marieke van Bolderen volgt aan de Vertelacademie in Utrecht de driejarige opleiding om professioneel verteller te worden. Zij wordt opgeleid door o.a. Raymond den Boestert (Verteller van het jaar 2012). In Zwolle timmert ze al langer aan de weg als dichter en schrijver, ze is de oprichter en het gezicht van de Gedichtenmakelaar en de Ervaarmakelaar.


Verteller van het Jaar

Uit een groep van vijf  genomineerden werd Wijnand Stomp verkozen tot nieuwe verteller van het jaar. Al meer dan 25 jaar timmert hij aan de weg en geldt hij als een van de beste theatrale vertellers van Nederland. Wijnand werd o.a. bekend met zijn vele Anansi voorstellingen waarin hij zijn Antilliaanse wortels alle ruimte geeft. Daarnaast geeft hij talloze workshops en masterclasses en leidt hij nieuwe vertellers op. Zijn tomeloze energie, ervaring en vertelplezier worden alom geprezen.

De landelijke Stichting Vertellen heeft deze eretitel in 2010 in het leven geroepen om iemand te eren vanwege diens verdiensten voor het verhalen vertellen. Aan deze eretitel is een opdracht verbonden: een jaar lang optreden als ambassadeur van het vertellen, d.w.z. bij allerlei gelegenheden present zijn om het vertellen in Nederland onder de aandacht te brengen.


Klik op de link om het juryrapport over Marieke te lezen (pdf file).


Foto Marieke van Bolderen gemaakt door Miranda Jansen.