FEST 2008-2012

FEST logo

Nederland en FEST (Federation of European StoryTelling)

In augustus 2008 werd in Oslo een Europese federatie voor vertelorganisaties opgericht (FEST).
De Stichting Vertellen en de Vertelacademie zijn de twee Nederlandse organisaties die vanaf het begin actief zijn binnen FEST. Het materiaal op deze pagina heeft vooral te maken met de FEST-initiatieven waarin de Nederlandse FEST-deelnemers een rol spelen of speelden.


Terugblik FEST 2012 in Alden Biesen, België

Tijdens deze conferentie heeft de Nederlandse FEST delegatie verschillende (internationale) projecten gepresenteerd;

  • Raymond den Boestert (Vertelacademie) deed verslag van de Europese uitwisseling van 'jonge vertellers in opleiding.'
  • Melanie Plag (Werkgroep Wereldverteldag) deed verslag van de 'Skype vertellingen' tijdens Wereldverteldag. Klik op de link voor de video (YouTube).
  • Mirjam Mare (Stichting Vertellen) presenteerde het concept rond de 'Verteller van het jaar.'


1.000 paar oren voor Grimm

In de aanloop naar het Grimm jaar 2012 nam FEST het initiatief om zo veel mogelijk Grimmsprookjes in zo veel mogelijk verhalen en dialecten te vertellen. Studenten van de Vertelacademie adopteerden dit idee en namen zich voor om voor de jaarwisseling 1.000 paar oren met een Grimmverhaal te bereiken. Klik hier voor de video a thousand pairs of ears (YouTube).


Terugblik FEST 2011 in Toledo, Spanje

  • Op de website van de Stichting Vertellen verscheen een terugblik op de conferentie.
  • Een groot aantal Nederlandse vertelorganisaties schreven gezamenlijk een ambitieus plan om de FEST conferentie in 2013 naar Nederland (Zwolle) te halen. Compleet met aanbevelingsbrief van de gemeente Zwolle. Helaas haalde het plan het niet.
  • Raymond den Boestert hield een inleidende presentatie over jonge vertellers.  


Terugblik FEST 2010 in Reading, Verenigd Koninkrijk

  • Voor de website van de Stichting Vertellen schreven Mirjam en Raymond een verslag van de conferentie in het Verenigd Koninkrijk.


Terugblik FEST 2009 in Lausanne, Zwitserland

  • Raymond den Boestert schreef voor het Vertelmagazine Vertel eens een (persoonlijk) verslag over de conferentie in Lausanne.
  • Klik op de link voor de gezamenlijke nieuwsbrief van de Interest Groups 'Storytelling in Education for Children' en 'Training and Schools of Storytelling.' (pdf maart 2009, 49 kb).


Terugblik FEST 2008 in Oslo, Noorwegen