Tips: Kostuumverhuur

Held

Rudolf Roos stelde op het Vertelforum de vraag waar hij toneelkostuums kon kopen en kreeg onderstaande tips.

Rudolf » 15 Okt 2011 12:49

Hoi,

ik ben op zoek naar een grote winkel met toneelkostuums. Liefst in de buurt van Almere / A'dam / Utrecht.Iemand tips? Bedankt!

----------

marin » 15 Okt 2011 23:33

Hoi Rudolf,
voor ons huwelijk, hebben Wendy en ik onze kleding gehuurd bij Gerritsen (in 2004 á € 65,- p/p p/w.)
Ik zou me kunnen voorstellen dat zij je kunnen doorverwijzen naar een plek waar ze theater-kleding verkopen.
Overgens staat op hun website, dat ze ook kleding op bestelling/maat maken, maar of dat voor verhuur, dan wel verkoop is, is me niet helemaal duidelijk.
Succes man!

-----------

Raymond » 18 Okt 2011 09:35

Hoi Rudolf,Ik betwijfel of er wel een dergelijke winkel bestaat. (Behalve voor ‘feestkleding’ dan). Er zijn theatergroepen die (een keer per jaar) gebruikte kostuums verkopen. Dat zou je via internet in de gaten kunnen houden. Maar het schijnt niet echt voordelig te zijn om zo een kostuum te kopen.Mijn advies; zoek een goede vormgever M/V voor theaterkleding en laat zelf iets ontwerpen en maken. Dan kan het helemaal aan jouw wensen en maat aangepast worden. Ik vind de prijzen die iemand daarvoor rekent over het algemeen heel redelijk. Iemand die voor mij twee maal een vertelkostuum heeft gemaakt is Moniek de Koning uit Dordrecht. http://www.fairy-tailor.nl/ Ik weet dat ze ook voor iemand anders vertelkostuums heeft gemaakt, ik meen voor Winston Scholsberg. Moniek is een theatrale vormgeefster en kan de bedoeling achter een opdracht goed omzetten in een ontwerp. Ze maakte ook kostuums voor de Efteling.Iemand anders die wel eens kostuums voor mij en ook voor Marco heeft gemaakt is Roos Vlasblom uit Beusichem: Oranjestraat 75, 4112JG Beusichem, 0345-501568.
Wees voorzichtig met huisvlijt. Een ontwerp door ‘iemand die wel goed kan naaien’ laten maken is het vaak net niet. (Of je moet heel concreet bv. een patroon van het internet hebben gehaald van een middeleeuws kostuum dat je wilt laten maken).Tips bij het zelf laten maken van een kostuum:
- Je kostuum moet wasbaar zijn in de wasmachine. (Delen die niet in de wasmachine kunnen moet je er bv. met klittenband af kunnen halen).
- Denk aan binnenzakken om bv. een headset, schema met speeltijden of je visitekaartjes op te kunnen bergen. Dit is geen vanzelfsprekendheid bij een theaterkostuum.
- Is er bij een kostuum bv. ook een hemd, laat er dan twee maken. Kost weinig extra en bij meerdere optredens op een dag kun je van hemd wisselen. Bovendien gaat een kostuum langer mee dan de onderkleding.Gerritsen ken ik alleen als verhuurbedrijf. (Ze hebben veel, maar je ziet hoe hoog de huurprijzen zijn. Een paar keer huren en je kunt beter zelf iets laten maken.) Succes!
Ik ben benieuwd, deel hier even je ervaring is je een kostuum hebt!
Groet, Raymond

-------------

Giny Drent » 18 Okt 2011 19:19

Hallo Rudolf,Ongetwijfeld zul je aan de tips van Raymond wat hebben.
Toch wil ik ook een duit in het zakje doen!
Je vroeg om in winkel in jouw buurt. Daar kan ik je niet aan helpen.
Voor het geval dat je er helemaal niet uitkomt en altijd al een keer een uitstapje wilde naar onze zuiderburen,volgt hier een advertentie uit het magazine OP&DOEK, magazine voor amateurtheater:VAARTKAPOEN KOSTUURMCENTRALE
Heeft je theatergroep te veel theaterkostuums? Zijn ze verborgen op zolder en zien ze nooit meer het daglicht? Gun ze een nieuw leven en geef ze door aan de Kostuurmcentrale van de Vaartkapoen in Brussel. Zo kun je er zelf op gunstige voorwaarden kleding en kostuums huren. Ook advies voor kostuumontwerp en aanmaak van kostuums kan in het naaiatelier van de Kostuumcentrale.
De Vaartkapoen, Sint Mariastraat 41, 1080 Sint-Jans-Molenbeek,
, www.vaartkapoen.be/vkateliers.htmSucces met je zoektocht.
Hartelijke groet,
Giny

[UPDATE 2018: website (en waarschijnlijk bedrijf) bestaat niet meer]

----------

Melanie Plag » 18 Okt 2011 21:18

Hallo Rudolf, Goede vraag waar ik zelf ook al eens mee geworsteld heb.
Ik heb uiteindelijk een mooie en betaalbare "prinsessenjurk" gevonden via een gothic shop op Marktplaats, maar ik kan me voorstellen dat het voor herenkleding lastiger wordt.
Een winkel die ik toentertijd genoteerd heb - maar waar ik verder geen ervaring mee heb - is http://www.gelderseroos.nl/index.html Misschien is dat wat?

Groet en succes ermee,
Melanie

-------------

Raymond » 18 Okt 2011 21:24

Hoi Giny en Melanie,Wat een fantastische tips!

Groetjes, Raymond

---------------

Raymond » 24 Okt 2011 14:29

Dag vertellers,

Ik kreeg zojuist onderstaande e-mail binnen.In verband met het leegmaken van opslagruimte verkoopt Stichting Amuze, musicaltheaterproducties diverse decorstukken en kostuums.
De verkoop vindt plaats in de Veemarkthal te Utrecht (vlooienmarkt) op 29 en 30 oktober 2011.
Contactpersoon voor meer informatie: Annette de Nie. Wil je in contact komen met Annette,  stuur mij een bericht, dan mail ik je het e-mailadres van haar.

Groet, Raymond

------------

Herman Kruize » 25 Okt 2011 17:04

Dag Rudolf,

Voor kleding, maar ook voor accesoires, zou je ook kunnen kijken op de sites die Larp kleding e.d verkopen.

groeten Herman