Tips: Geluidsapparatuur

Toeter

Marin Millenaar stelde op het Vertelforum een vraag over de aanschaf van geluidsapparatuur. Lees de tips die hij kreeg!

marin » 09 Jan 2012 15:50

Voor het eerst heb ik (geprobeerd) te vertellen in een grote ruimte (een kerk) voor een kleine honderd mensen, die niet speciaal kwamen om naar verhalen te luisteren, maar waren afgekomen op een door de kerk georganiseerd buurtfeest met gratis maaltijd.
Nogal terneer geslagen kwam ik thuis met een schorre stem en moest erkennen dat ik die dag geen verhalen verteller was geweest, maar een verhalen schreeuwer.
Voortdurend werd me die dag een microfoon in handen gedrukt, die ik telkens weer wist te weigeren, omdat zo'n ding me natuurlijk vreselijk belemmert in het vertellen. Echter, zonder geluidsversterking was het ook niet te doen, met ruim 40 op luide toon converserende mensen in de zaal.
Ik speel nu met de gedachten over de aanschaf van een draadloze headset microfoon in combinatie met een akoestische gitaar/microfoon versterker (ik gebruik mijn (semi akoestische) gitaar erg vaak tijdens het vertellen)
Zijn er vertellers die hier ervaring mee hebben?

-------------

Hoi Marin,

Haha, sorry hoor, ik moest wel een beetje lachen van je zeer beeldende beschrijving. Al met al was het waarschijnlijk een wijs besluit om de handmicrofoon te laten voor wat hij was.

Ik heb naar tevredenheid veel met de Sennheiser headset/microfoon gewerkt, maar van versterkers heb ik geen kaas gegeten.
Wel heb ik me eens laten vertellen dat gitaarversterkers ook (heel) geschikt zouden zijn voor vertellers.

in Zwolle verkoopt geluidssets speciaal voor vertellers.Ik weet dat verschillende vertellers hier hun spullen hebben aangeschaft. Ik heb wel begrepen dat hij niet goedkoop is, dus wellicht kun je via je eigen contacten in de muziekwereld iets goedkopers vinden met dezelfde kwaliteit.

Let er wel op dat de zendfrequenties waarop tot nu toe de zendmicrofoons werken in de toekomst worden geveild. Het fijne weet ik er niet van, maar het is verstandig dit na te vragen voordat je een investering doet. Ik heb begrepen (navragen) dat je met een zender die in het “B-Blok’ (626-668 MHZ) uitzend goed zit.

Succes!
Groet, Raymond

Ps1. In het boek van Marco Holmer staan een paar kleine tips over geluid. (Maar niet over apparatuur).

PS2 Reagerend op het gegeven dat je optreden in een kerk was: Stephan de Jong schreef een artikel
over het vertellen in een kerkgebouw. Hij heeft ook een passage opgenomen over ‘geluid’ die jou bekend zal voorkomen.

--------

Hallo Marin,Soms schijnen minder leuke ervaringen toch erg belangrijk te zijn om ervan te leren! Maar wel sneu voor je. Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar bij ons in Doetinchem is er een totale leegverkoop bij Muziekpaleis Vriese (i.v.m. ziekte van de eigenaar).
Op hun website staat vermeld wat er nog op voorraad is, inclusief de prijs. Zelf heb ik, voor situatie's waar jij over schrijft, me alvast ingedekt en heb de nodige apparatuur aangeschaft. Ik weet dat ze alleen aan het eind van de week open zijn. Mocht je er naar toe willen, dan raad ik je aan dat 's morgens te doen omdat het er steeds erg druk is. Mensen komen van heinde en ver. Ook uit Duitsland en België.

Vriendelijke groet, Giny

-----------------

marin » 09 Jan 2012 19:51

Hoi Giny & Raymond
Bedankt voor reacties
Omdat ik donderdag a.s. opnieuw in een kerk ga vertellen terwijl er eenmaaltijd aan de gang is, heb ik na een hele middag rondhuppelen, en heel lief kijken naar mijn vrouw, besloten de versterker en wireless headset te bestellen die ik in het bovenstaande bericht al noemde. De zender is idd. voorzien van het door Raymond genoemde B-Blok, nu maar hopen dat ik voor donderdag er een beetje mee leer spelen.
Ergens moet ik ook wel een beetje lachen om deze snelle, maar buitensporige aanschaf, want donderdag mag ik uiteindelijk maar 10 minuten vertellen :lol:
Maar goed, het werkt allemaal zowel op oplaadbare batterijen als wel met een adapter, en naast verteller, begeleid ik mijn zang ook graag met mijn gitaar, en ik ben niet voor niets enthousiast deelnemer aan de leerroute vertellen voor groot publiek :mrgreen:

-----------

robvanderwildt » 12 Jan 2012 13:05

En vergeet geen reservebatterijtjes te laden en mee te nemen! Werken met een draadloze headsetmicro (heb geïnvesteerd in een AudioTechnica; haarfijn, quasi onzichtbaar) geeft mij een zalige vrijheid om te bewegen en te moduleren zonder me al te veel zorgen te moeten maken over verstaanbaarheid. (Heb ook altijd voor een ouder publiek gewerkt en zoals je weet gaat je gehoor er nooit echt op vooruit...) Een kerk is om verschillende redenen een ramp, en dus ook op akoestisch vlak. Let erop dat je de "eindjes" van een zin niet te veel laat vallen, want ze worden door de galm opgegeten. De galm is als een boze wolf in een kwaadaardig sprookje...

--------

Herman Kruize » 12 Jan 2012 14:32

Dag Marin,

Zelf gebruik ik naar tevredenheid apparatuur van Skytec.Iets als de Skytec ST100 bijvoorbeeld met draadloze headset is bijzonder geschikt. Volgens mij, maar op de nog grotere/duurdere modellen zeker, kun je ook nog een gitaar aansluiten. Ideaal voor buiten en in grote ruimtes.groet Herman

-------------------

peterine » 12 Jan 2012 17:39

De meeste verhalen heb ik in kerken verteld en zelden komt het voor dat men daar beschikking heeft over een headset of een rever microfoon. Meestal ben ik genoodzaakt om een handmicrofoon te gebruiken. Ik vind het niet erg en probeer er zo creatief mogelijk mee om te gaan. In kerken is het nl wel erg belangrijk dat je goed te verstaan bent en te zien. Dat is vaak het eerste commentaar wat je krijgt: Ik kon er niks van verstaan of je was slecht te zien. Tijdens een van mijn vertellingen riep een oude dame keihard (tijdens een gevoelige scene :-)) "HARDER!!!!" Dus voor mij geld beter goed te verstaan met handmicrofoon, dan slecht zonder.

Groet,
Peterine

----------------

elza vis » 12 Jan 2012 20:00

Tja....microfoon...versterker...Ik doe nogal eens wat samen met een gitariste/zangeres die een versterker met microfoon(op standaard) heeft. Ik gebruik die, als het nodig is. Dat gaat goed. Het is ook wel een uitdaging om eens wat minder met bewegingen te vertellen...en meer met de klank van je stem en de stiltes en je handen en gezichtsuitdrukkingen te doen. Hoe minder je kunt bewegen ...hoe meer je leert je stembuigingen en je 'stemklank' en -volume te gebruiken. Ik beschouw het maar als een mooie kans....om je vertelmogelijkheden uit te breiden.