Het vertellen van een goed verhaal draait niet alleen om het hebben van een goed verhaal. Het draait om techniek en verbinding. Door een verhaal goed te vertellen, geef je je publiek een beeld, een beleving, maar voelen ze zich ook betrokken en aangesproken. Maar een verhaal goed vertellen, hoe doe je dat nou? In dit artikel 5 verteltips voor een goed verhaal.


Een verhaal goed vertellen draait voornamelijk om de verbindende kracht. Mensen die naar een goed verteld verhaal luisteren worden sneller geprikkeld om het verhaal te visualiseren en beleven. Uiteindelijk kan dit leiden tot een emotionele verbinding met het verhaal. Kortom het goed vertellen van een verhaal is een vaardigheid voor het leven. Of je verhaal daadwerkelijk een goed verteld verhaal is, heb je zelf in de hand. Persoonlijke verhalen of verhalen die jij zelf echt boeiend of bijzonder vindt, zijn vaak de best vertelde verhalen.

Hieronder 5 tips om je verhaal goed te vertellen.

1. Kies een goed verhaal

Neem een bestaand, kort verhaal dat jij zelf boeiend of mooi vindt (A4’tje). Wees terughoudend met verhalen vol dialogen, die zijn lastig om goed te vertellen.

2. Maak het tot jouw verhaal.

Lees het verhaal een paar keer door en maak 5 tekeningen voor jezelf die het verloop van het verhaal weergeven. Niet per se mooi, maar wel zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk als jij zelf wilt.

3. Oefen het vertellen van het verhaal

Oefen nu aan de hand van de tekeningen het vertellen van je verhaal. Vergeet die mooie zinnen en maak je eigen spontane zinnen of beschrijvingen. Het vasthouden aan zinnen maakt het uiteindelijk alleen maar ingewikkelder om je verhaal goed te vertellen.

4. Ruik, proef en luister naar je verhaal

Kijk nog eens naar de vijf tekeningen en stel je voor hoe het op een bepaalde plek in jouw verhaal rook, hoe iets smaakte of wat er te horen was. Probeer deze zintuigelijke waarnemingen te verwerken in je verhaal om zo de beleving van de luisteraars te intensifiëren.

5. En nu zonder papier je verhaal vertellen

Leg nu de tekeningen weg en vertel het verhaal één laatste keer zonder deze spiekbriefjes. Lukt dit? Dan ben jij in staat om jouw verhaal goed te vertellen.


Wil jij je verder verdiepen in het vertellen van verhalen? Bekijk dan eens ons aanbod van basiscursussen.