Gastblog geschreven door Bart Schouten van Stadsavonturen.

De Maand van de Geschiedenis - ieder jaar in oktober - komt eraan. Een mooi moment om terug te kijken op 20 eeuwen historie. Of nog meer. Of juist veel minder, want het is op de kop af 25 jaar geleden dat Theatergezelschap Stadsavonturen begon met de StoryTrail. Een nieuwe vorm van erfgoedoverdracht, die destijds zeer verdeeld werd ontvangen.

Stadswandeling met verhalen

De StoryTrail is een verteltheaterwandeling. In het decor van onze eeuwenoude binnensteden laten verhalenvertellers (waarvan ik er een mag zijn) hun publiek de historische stadslegenden beleven. Weinig jaartallen en droge feitjes, maar meeslepende verhalen over mensen van vlees en bloed die in op diezelfde plek leefden en werkten. Verhalen die het publiek niet passief aanhoort, maar echt beleeft. Want wij proberen de geschiedenis zo te brengen dat je als bezoeker niet alleen middenin het decor staat, maar ook middenin het avontuur.

Jaartallen verbinden met verhalen

Zoals gezegd: niet iedereen vond dat 25 jaar geleden meteen een goed idee. Want wat heeft ‘losbandig’ theater nu met het serieuze erfgoed te maken? Dat kan toch niet goed gaan! StoryTrail baande zich haar eigen weg, zelfstandig en zonder vaste subsidies. Zo doen wij dat nog steeds. Maar inmiddels is om ons heen het tij aan het keren. En terecht! Want wat betekent een jaartal als er geen verhaal aan vast zit? En hoe kun je je beter met de geschiedenis verbinden dan door haar zelf te beleven?

Historie met emotie

Bij StoryTrail krijgen we tegenwoordig veel vragen vanuit de erfgoedwereld. We maken verhalen en wandelingen in opdracht van musea, gemeenten, provincies, natuurbeschermers en erfgoedorganisaties. Vol van avontuur, maar ook boordevol knalharde historische informatie. Want dat is het mooie: ongemerkt leert het publiek tijdens de voorstelling een heleboel. Bij het maken van onze verhalen gaan wij namelijk wel degelijk uit van de historische feiten. Daaromheen creëren we emotie en beleving, zodat die feiten beklijven. Eigenlijk net zoals een historische roman beter blijft hangen dan een geschiedenisboek.

In de schoenen van je voorouders

‘Bij ons heeft het publiek niet louter een beschouwende rol,’ zegt Henke Lever, de initiator van StoryTrail. ‘Onze bezoekers gaan in de schoenen staan van hun voorouders. Zij ervaren hun dilemma’s, uitdagingen en verleidingen. Ze stellen zich de vraag: wat zou ík hebben gedaan tijdens het beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog? Of toen de pest rondwaarde in mijn stad? Of toen de toren van de Grote Kerk plotseling instortte? Zo ontstaan inzicht en compassie. Zo kun je je een mening vormen, gaat de geschiedenis echt voor je leven en vergeet je die nooit meer.’

StoryTrail is een van de oudste professionele vertelorganisaties in Nederland. Daar zijn wij trots op, na 25 jaar pionieren in het veld. Wll je meer weten over de StoryTrail? Kijk op storytrail.nl

 

Bart Schouten is één van de vele vertellers die actief zijn voor Stadsavonturen. Als verhalenverteller Johannes combineert hij twee grote liefdes: theater en geschiedenis. De StoryTrail is hem op het lijf geschreven. In meer dan tien steden maakte hij al unieke vertelvoorstellingen.