Pagina 1 van 1

Wie heeft er tijd?

Geplaatst: 23 aug 2014, 19:37
door jopesc
Beste allemaal,

'Tijd bestaat niet'. Rondom die uitspraak ben ik een voorstelling in elkaar aan het zetten. Maar nu zoek ik verhalen over 'tijd'. Het liefst een waar de tijd in stil blijft staan of waarin de tijd te snel, of juist te langzaam gaat.
Maar andere invalshoeken zijn ook meer dan welkom.

Hebben jullie misschien idee├źn?

Alvast hartelijk dank,
Joost Schellekens

Re: Wie heeft er tijd?

Geplaatst: 25 aug 2014, 14:03
door Frank
Beste Joost,

Het gaat om een heel boek, maar het eerste waar ik aan denk is 'Momo en de tijdspaarders'. En om in boeken te blijven: tijdreizen komen vaker voor, met name in kinderboeken, zoals Kruistocht in Spijkerbroek.
En neem Vrouw Holle. Het wordt niet beschreven, maar wat gebeurt er daar met tijd? Assepoester die op tijd van het bal weg moet. Er zijn waarschijnlijk wel meer sprookjes waarin met tijd te spelen valt.
Dat zijn zo even wat eerste gedachten. Als me meer te binnen schiet, meld ik me weer.

Succes!

Re: Wie heeft er tijd?

Geplaatst: 26 aug 2014, 11:14
door Melanie Plag
Hallo Joost,

Ik moest gelijk denken aan een Iers verhaal dat ik een paar maanden geleden hoorde, over de held en dichter Oisin. Voor het oog van zijn vader (de legendarische Fionn Mac Cumhail) wordt Oisin door een elfenvrouw verleid en gaat mee naar haar rijk. Na wat twee jaar lijkt keert hij terug naar de gewone wereld, maar er blijken in werkelijkheid al eeuwen voorbij te zijn gegaan. De plotseling oeroude Oisin slijt zijn laatste levensdagen in een klooster en vertelt daar over zijn heldhaftige familie. Monniken hebben zijn verhalen opgeschreven en zo zijn ze bewaard gebleven.

Ik weet zeker dat ik dit gegeven (tijd in parallelle wereld gaat langzamer dan in de echte wereld) ook al eens elders gelezen heb, maar heb even geen concrete voorbeelden paraat. Volgens mij komt het vaker voor in volksverhalen en mythen.

Succes met het maken van je voorstelling!
Groet,
Melanie

Re: Wie heeft er tijd?

Geplaatst: 27 aug 2014, 09:46
door Frank
Dankzij de reactie van Melanie moet ik aan een Fries volksverhaal denken, 'Een vogel zong'. Ik stuur het mee als bijlage.

Groet,

Frank

Re: Wie heeft er tijd?

Geplaatst: 27 aug 2014, 21:38
door Raymond Uppelschoten
Dag Joost,

Zoals Melanie en Frank al aangaven zijn er vele varianten van dit thema. Mij komt Rip Van Winkel in gedachte, het Amerikaanse kolonistenverhaal. Mia Verbeelen vertelde vorige week in Maastricht een Ierse sage over Paddy (hoe Iers) die ook zichzelf verliest in een elfenwereld en zelfs een vrouw wordt in de schaduwwereld.
Van een heel andere orde, maar niet minder inspirerend: de Amerikaanse Twilight Zone TV-serie, zeker die uit de jaren zestig. Boordevol magie en lekker compact...

Groet en succes,

Raymond U