Mia Verbeelen

Mia Verbeelen

Woonplaats: Antwerpen (BE)

Mia is mede-oprichter van de Vertelacademie, docent Basiscursus en workshopdocent

Mia Verbeelen rolde het vertelvak in via oRare, het Tielse vertellerscollectief dat begin jaren ‘90 de vertelkunst terug op de kaart zette in Nederland. Naast haar eigen vertelprogramma’s voor kinderen en volwassenen heeft zij meer dan 10 jaar internationale vertelfestivals geprogrammeerd, o.a. Verteltheaterdagen Utrecht, Storytellingfestival Amsterdam. Via het Taaluniecentrum (Brussel) gaf ze vertelworkshops in Frankrijk en Duitsland aan leerlingen die Nederlands-als-vreemde-taal leren. Samen met Reinou Vogel creëerde ze een lesprogramma voor  basisscholen, waarin taalvaardigheid en fantasie geprikkeld worden. 

Als docent wil zij het verteltalent van anderen helpen ontwikkelen door hen inzicht te geven in de kracht van hun expressie in woord, gebaar en gevoel.

In 2015 werd Mia Verbeelen verkozen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen. 

Sinds 2006 woont Mia weer in België. Tot oktober 2019 werkte ze daar als vertelster/workshopleider en festivalorganisator in het Sprookjeshuis (Deurne/Antwerpen). 

Nu organiseert ze eigen voorstellingen en begeleidt ze vertellers in haar eigen ruimte Verhalenkasteel 'De Gouden Spiegel', in Kasteel Sterckshof in Deurne/Antwerpen.

Andere (vertel)activiteiten

Samen met Pauline Seebregts maakte ze in 2019 de vertelvoorstelling 'Vreemde Vogels?' met verhalen van gevluchte mensen die nu in het Rivierengebied wonen. In 2021 maakte ze in regie van Hilt Lochten een verhalende docu met verhalen van twee gevluchte jongeren.  

(Foto: Raphael Drent)