Mia Verbeelen

Mia Verbeelen 2018 foto Raphael Drent

Woonplaats: Antwerpen (BE)

Mia is mede-oprichter van de Vertelacademie, staflid, docent Basiscursus en workshopdocent

Mia Verbeelen rolde het vertelvak in via oRare, het Tielse vertellerscollectief dat begin jaren ‘90 de vertelkunst terug op de kaart zette in Nederland. Naast haar eigen vertelprogramma’s voor kinderen en volwassenen heeft zij meer dan 10 jaar internationale vertelfestivals geprogrammeerd, o.a. Verteltheaterdagen Utrecht, Storytellingfestival Amsterdam. Via het Taaluniecentrum (Brussel) gaf ze vertelworkshops in Frankrijk en Duitsland aan leerlingen die Nederlands-als-vreemde-taal leren. Samen met Reinou Vogel creëerde ze een lesprogramma voor  basisscholen, waarin taalvaardigheid en fantasie geprikkeld worden. 

Als docent wil zij het verteltalent van anderen helpen ontwikkelen door hen inzicht te geven in de kracht van hun expressie in woord, gebaar en gevoel.

Sinds 2006 woont Mia weer in België en werkt ze als vertelster/workshopleider en festivalorganisator in het Sprookjeshuis (Deurne/Antwerpen). Daar komen het hele schooljaar kinderen in klasverband naar sprookjes en verhalen luisteren.

In 2015 werd Mia Verbeelen verkozen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen (voorheen Verteller van het Jaar).

Andere (vertel)activiteiten

Mia schreef het kinderboek ‘Mama tovert melk’, over het geschenk van Moeder Natuur dat alle vrouwen ter wereld in staat stelt hun pasgeboren kinderen te voeden met moedermelk. Het boek bevat versjes, verhalen en legenden en is prachtig geïllustreerd.

(Foto: Raphael Drent)