Inclusie door Storytelling

Storytelling, Inclusie, leren vertellen

Hoe kun je een collectie zo presenteren dat een zo groot mogelijk deel van de samenleving zich betrokken en aangesproken voelt? De collecties van erfgoedinstellingen zitten vol verhalen. Het zijn deze verhalen die de deur kunnen openen naar meer inclusie.
Hoe kun je als museum, historische locatie, stads- of streekarchief bezoekers door de ogen van ‘de ander’ naar de geschiedenis laten kijken?

Een andere kijk op geschiedenis
In de workshop gaan de deelnemers aan de hand van een artefact, archiefstuk of document over een bepaalde gebeurtenis aan de slag met verschillende perspectieven binnen hetzelfde verhaal.

Geschiedenis beschrijft de feiten. Achter die feiten zit een verhaal, een andere kijk, een persoon, een stem. Soms zijn juist de onverwachte en ongehoorde stemmen interessant om met de bezoekers van een historische locatie te delen. Door de ogen van een ander persoon naar een historische gebeurtenis kijken kan ons letterlijk een andere blik op de geschiedenis geven en de mogelijkheid schenken om ons met het verhaal van de ander te verbinden.

Doelgroep
Deze workshop kan door erfgoedinstellingen geboekt worden om als team te ervaren hoe je met andere ogen naar de verhalen achter de eigen collectie kunt kijken.
De workshop is ook geschikt voor de bezoekers aan een erfgoedinstelling, als interactief onderdeel tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendag, Maand van de Geschiedenis, een open dag of ander evenement.

Praktische informatie
Het programma kan aangepast worden aan de collectie van de instelling. De lengte van de workshop is variabel.
Honorarium: op aanvraag. Het hangt er onder andere van af of de workshop een of meerdere dagdelen duurt.
Mail of bel ons voor meer informatie of een offerte.

  • Zeeuws Archief

    "Het geleerde is direct praktisch toepasbaar. Je benadert een archiefstuk op een andere manier dan gebruikelijk en gaat op een creatieve manier aan de slag met archief en geschiedenis."

    Lees meer...