Tips: Vertellen op bruiloften e.d.

V vertelacademie

Herman Kruize deelde op het Vertelforum een document met Aandachtspunten voor voorstellingen op bruiloften e.d. (download-link) en kreeg onderstaande aanvullende tips.

Herman Kruize » 19 Mar 2012 12:55

Door schade en schande wijs geworden heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt. Natuurlijk wordt er tijdens de opleiding(en) wel aandacht aan besteed, maar het lijkt me toch handig om het met jullie te delen en natuurlijk tips terug te krijgen. Dus voeg naar hartelust toe!

---------------

Raymond » 19 Mar 2012 14:23

Dag Herman,Zeer nuttig zo’n lijst! Ik hoop dat er meer vertellers hun punten/tips toevoegen, zodat we een mooie lijst krijgen met aandachtpunten voor optredens op verschillende plekken.

Wat betreft punt 5.
Als ik met horeca te maken heb spreek ik altijd af dat ze tijdens de vertelling niet bedienen. En als ze drankjes uitserveren voor het verhaal nog een ‘rondje doen’ zodat iedereen iets te drinken heeft.
Als ik mijn verhaal vertel tussen een van de gangen bij een diner, dan laat ik voor ik begin eerst de lege borden weghalen.
Is er een draaiboek, dan laat ik dit ook zo in het draaiboek zetten. En ik bespreek dit (ongeacht of er wel of geen draaiboek is) voor aanvang altijd met de betreffende horeca leidinggevende.

Groetjes, Raymond

-------------

Frank » 19 Mar 2012 20:53

Beste Herman,Heel erg bedankt voor je tips! Ik heb zelf nog geen ervaring met dit soort gelegenheden, maar in december zijn mijn ouders 50 jaar getrouwd (met groot feest). Ik zal het in gedachten houden.

Groeten,Frank

----------

Nico Herwig » 31 Mar 2012 06:25

Zowel het lijstje van Herman als de aanvulling van Raymond lijken heel logisch en wellicht passen we de meeste aandachtspunten ook wel toe, maar fijn dat zij de moeite hebben genomen om het eens op te schrijven.
Tips die ik aan het lijstje toevoeg zijn:
. (fade in) zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, zodat je van te voren met het publiek in gesprek kan komen. Je kunt mensen nieuwsgierig maken naar jouw verhaal en dat vergroot de aandacht.
. (fade out) ga niet onmiddellijk na het optreden weg, maar geef de gasten de gelegenheid om nog even met jou in gesprek te zijn.
. neem eens een kijkje bij een huwelijksvoltrekking waar een trouwambtenaar het woord voert.