Discussie: Vaststellen honorarium (2)

Geld

Deze discussie stond op het publieke deel van het Vertelforum.

peterine » 06 Apr 2012 10:18

Voor een vrouwenvereniging ben ik gevraagd om twee verhalen van ieder 30 minuten te vertellen op een kerstavond. Met deze vraag ontstond bij mij het idee om maar meteen een kerstverhaal in elkaar te gaan timmeren wat ik op meer plekken kan gaan aanbieden. Wat kan ik voor zoiets vragen? Ik dacht zelf aan 150 euro en reiskosten. Of is dat te weinig? Geen idee hoeveel geld vrouwenverenigingen in hun kas hebben zitten.
groet, peterine kooijmans

-------

Frank » 06 Apr 2012 15:23

Hoi Peterine,

Ik weet niet hoe goed je die groepen kent, maar anders zou ik het gewoon open bespreken, je eigen grenzen in acht nemend. Ik ga vertellen voor twee vrouwengroepen in Vlaardingen waarin mijn schoonmoeder ook zit. Ik heb het met hun heel open besproken (wat is voor mij redelijk en wat kunnen jullie bieden) en dat leverde uiteindelijk meer op dan waar ik op had gerekend.

groetjes,

Frank

-------------

Rudolf » 07 Apr 2012 10:17

Hoi Peterine,Blijft een boeiende vraag waar ik de afgelopen tijd ook weer mee bezig geweest ben.

Twee verschillende kerstverhalen van ieder 30 minuten? Dan ben je behoorlijk wat tijd bezig met voorbereiden.I

k denk dat 150 euro te weinig is voor wat je aanbiedt. De helft daarvan ben je nl. al kwijt aan 19% btw en 35% inkomstenbelasting. Bovendien is het een verhaal in de kersttijd... een erg drukke periode voor vertellers (dus kun je best wat meer vragen).

Je zou kunnen berekenen wat je een reeële prijs vindt voor deze kerstverhalen (omzet, kosten, uren werk etc.), en dan met die prijs in gesprek gaan. Wat is jouw optreden waard?

Als je iets te bieden hebt dat waardevol is, dan doe je jezelf tekort als je daar niet ook iets waardevols voor terugkrijgt. Een reeël geldbedrag en/of een mooie mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en/of belangrijke publiciteit en/of een ervaring waar je zelf enorm van geniet.

Dus mijn tip zou zijn om nog eens kritisch naar je prijs te kijken. Als je in gesprek gaat kun je altijd nog zeggen: omdat het een try-out is doe ik het goedkoper.

Succes!

------------

Raymond » 09 Apr 2012 11:28

Dag allemaal,Het bovenstaande lezend nog een tip; als je korting geeft (bijvoorbeeld omdat het een try-out is) vermeld die korting dan op de factuur. Dan weet de opdrachtgever ‘wat je waard bent.’ Handig voor als ze je een tweede keer vragen of iemand anders op je werk attenderen. Ik herken wat Rudolf schrijft over een ‘verhaal op maat. ‘ Ook bij blijkt het altijd weer een tijdrovende activiteit te zijn. Ook al moet ik ook zeggen dat hoe meer ervaring ik krijg, hoe sneller de voorbereiding loopt.

Groet, Raymond

--------------

peterine » 12 Apr 2012 16:29

Hoi,
Bedankt voor jullie antwoorden. Het is inderdaad een tijdrovende klus. Ben nu al op zoek naar kerstverhalen en denk na over de vorm waarin ik het wil gieten. Ik wil iets maken wat ik aan meer verenigingen kan aanbieden, dus twee keer een op zichzelfstaand verhaal van een half uur zal het niet worden. Ik heb nu iets meer gevraagd dan 150 euro, met de vraag of ze een andere vorm ook goed vinden. Ben benieuwd hoe ze reageren.
Groet,
Peterine