Discussie: Vaststellen honorarium (1)

Geld

Deze discussie stond op het Vertelforum.

barbara » 19 Nov 2010 14:02

Hee medevertellers,
zo langzamerhand krijg ik steeds meer uitnodigingen om ergens te komen vertellen.Leuk!
Maar,ik merk dat ik er tegen aan loop dat ik niet zo op de hoogte ben van wat voor gage je kunt vragen als verteller, zeker omdat ik wat dat betreft nog een 'beginneling' ben.
Ook merk ik dat bepaalde instellingen (b.v. het ouderencentrum waar ik op St. Maarten verteld heb)maar een beperkt budget hebben.Hoe doen jullie dat?
Ben benieuwd...
groet!
Barbara

------------------

karin » 21 Nov 2010 10:26

Hoi Barbara,

Leuk dat het zo goed gaat met je vertellen. Ik heb zelf nog geen ervaring met gage (beginner!! :lol:), maar wat ik zo in de wandelgangen gehoord heb van gages voor o.a. scholen is +/- 175 euro per opdracht. Wat heb je zelf zo'n beetje in gedachten?

Nog een vraag aan jou: hoe kom je aan je vertelopdrachten? Heb je iets van een brochure, website, of gaat het via via?

Groetjes, Karin

-----------------

Frank » 09 Dec 2010 22:07

Beste Barbara en andere lezers,

Even een aanvulling vanuit mijn ervaring tot nu toe. Als ik betaald op scholen vertel, vraag ik nu 150 euro. Dat is inclusief alles (BTW, voorbereiding, reiskosten) (en dan komt de belasting natuurlijk nog een keer langs; omgerekend naar het aantal uren voorbereiding is het uiteindelijk niet veel volgens mij). Kleine scholen vinden het een hoop geld (maar doen het meestal toch), van een grote school kreeg ik te horen dat ik te weinig vroeg. Dan zal dit wel het juiste midden zijn? Ik heb ook contact met het Cultuurnetwerk voor basisscholen in Harlingen. De artiesten/kunstenaars die daarin meedraaien vragen vergelijkbare bedragen. De ervaring van het netwerk is dat scholen afhaken als je (veel) meer vraagt.
Karin vroeg nog naar hoe je werft. Ik heb eenvoudige flyers gemaakt en rond gestuurd (wel altijd minstens een deel ervan nabellen, zodat je weet of je de juiste aanpak gekozen hebt!), sinds kort is daaraan een (heel eenvoudige) website gekoppeld. En verder maak ik vooral heel veel gebruik van de mensen die ik ken. Heb altijd een hekel gehad aan 'netwerken', maar nu het is voor iets wat ik heel erg leuk vind, gaat het steeds meer vanzelf. Denk aan de mensen op je werk, maar ook aan familie en vrienden en de connecties die zij weer hebben. Je zult versteld staan hoe ver je dan komt. En als je ergens verteld hebt en mensen waren enthousiast, laat dan een stapeltje flyers of visitekaartjes achter, zodat die weer doorgegeven kunnen worden. Bij mij werkt het.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Frank

-----------------

Giny Drent » 14 Dec 2010 12:00

Dag Frank,Heb daarnet je reactie gelezen. Als je op scholen vertelt en daarvoor betaalt krijgt, hoe vaak en hoe lang vertel je dan?
Als je ergens anders een verhaal vertelt van ongeveer 20 min. (op een feestje, huwelijk, familiebijeenkomsten o.i.d.) wat reken je dan?
Ik worstel daar ook nog steeds mee.Vriendelijke groet,
Giny

----------------

Raymond » 24 Dec 2010 17:30

Dag Vertellers,

Ik volg jullie zinvolle uitwisseling met interesse.Misschien goed om zakelijk nog iets aan te vullen. (Ook al wil ik jullie uitwisseling zeker niet onderbreken!) Als je vertelt op scholen (of andere instellingen) kan het zijn dat de uitbetaling van je honorarium langs een officiële weg moet. In dat geval zijn er een aantal mogelijkheden. Bij bedragen tot € 160,- kun je de gage laten uitbetalen als onkostenvergoeding. Door een zogenaamde gageverklaring in te vullen die de opdrachtgever in haar administratie opneemt kun je dit regelen.
Let op; de belastingdienst gaat er dan wel vanuit dat je daadwerkelijk kosten hebt gemaakt voor je optredens. Bewaar dus alle bonnen, treinkaartjes etc.

Als je meer gaat verdienen met je optredens, maar nog niet zover bent om je ondernemer te gaan noemen, kun je het honorarium laten uitbetalen via een verloningsbureau, bijvoorbeeld; Tentoo http://www.tentoo.nl/ Tentoo is dan voor de duur van je opdracht je werkgever en alles is officieel.

Groeit je vertelwerk nog verder dan is het financieel het aantrekkelijkst om bij de belastingdienst een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen. Je mag dan zelf facturen sturen. Let ook hier weer op; alleen een VAR - Winst Uit Onderneming (WUO) vrijwaart je opdrachtgever ervan achteraf niet alsnog door de belastingdienst aangemerkt te worden als werkgever. Opdrachtgevers die op de hoogte zijn van de regels en risico’s zullen over het algemeen alleen op factuur willen uitbetalen als je een VAR - WUO hebt.
Een VAR - WUO kun je aanvragen als je tenminste drie opdrachtgevers hebt.


Het is allemaal minder ingewikkeld dan het lijkt. En dingen goed regelen voorkomt problemen.
Kun je niet meer uit de voeten met een gageverklaring omdat je te veel geld verdient met vertellen? Maak dan een afspraak met een boekhouder.
En wellicht de aller handigste website voor dit soort zaken: :D http://www.belastingdienst.nl

Groet, Raymond

--------------

Raymond » 06 Jan 2011 16:01

Hoi Giny,

Optredens bij particulieren blijft altijd lastig vanwege de prijs. Zelfs als je een zacht prijsje rekent is het voor de opdrachtgever vaak al een heel bedrag. (Zeker als de verteller ook nog btw in rekening moet brengen). Ik doe het (mede om die reden) nu nog hoogst zelden. Maar toen ik begon met vertellen vaker.

Het belangrijkste is denk ik om te proberen in de “beurs” van de opdrachtgever te kijken. Voor bruiloften bijvoorbeeld wordt soms heel veel geld uitgegeven. (Maar als dan de reden is; het bezighouden van de aanwezige kinderen bedank ik weer graag voor de eer). Ik heb ook wel eens verteld voorafgaand aan een kerstdiner in een villa, terwijl een professionele kok in de keuken zijn kunsten vertoonde. Dan kun je voor jezelf een mooie prijs maken.
Als het mensen zijn die op hun bruiloft of verjaardag een verhalenverteller uitnodigen of de ander cadeau doen omdat ze zo van verhalen houden, dan kun je wellicht genoegen nemen met minder geld.


Al met al denk ik dat als je op professioneel niveau vertelt, zoals jij, maar je voor je inkomsten niet van het vertellen afhankelijk bent € 100,- of € 150,- een goed bedrag is.
Op de lengte van de vertelling zou ik niet zo letten. Wel eventueel op de reistijd/reiskosten.Ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

Groet, Raymond

_______________

Hanna Sijmons » 23 Jan 2011 23:25

Dag mede vertellers,

Ja ik vraag altijd een bedrag. Ik vond het in Sonsbeek een goed voorbeeld van Raymond om te zeggen dat verhalenvertellers ook moeten eten. Voor particulieren met een klein feestje, vraag ik momenteel € 75,-- + reiskosten, maar ik heb inmiddels wel geleerd dat je dat echt van te voren af moet spreken. Door mijn enthousiasme had men begrepen dat het gratis was, wat ik niet had verwacht.
Voor organisaties vraag ik rond de € 150,--, maar binnenkort wordt mijn Joodse verhalenserie uitgebreid met Jiddische liedjes en dan gaan we starten met € 250,-- Ik moet nog gaan kijken hoe het loopt.
Dit jaar heb ik rond kerst ook een vertelling laten schieten omdat men € 100,--te veel vond. Er was nog wel iemand die een verhaal op de plank had liggen en het gratis deed. Gelukkig was er iemand bij mijn vertelling die kon vergelijken en ….ik deed het beter!

En paar jaar geleden organiseerde ik voor een verpleeghuizen ontspanningsactiviteiten.. Per verpleeghuis was er een verschillend budget, het ene huis had per keer maar € 100,--tot 150,-- te besteden, terwijl het andere huis op € 500,-- rekende. Met alle bezuinigingen zit daar niet veel verandering in.

Ik was al ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) en laat de jaarafrekening door een boekhouder verzorgen. Dat betekend dat je wel een aantal zaken zelf moet regelen.
In juni is er een Joods leerfeest en daar ga ik wel één of twee keer gratis optreden, maar daar komen veel mensen ( mijn doelgroep) en dat zie ik dus duidelijk om mezelf te promoten. Er wordt een boekje uitgegeven en ik kan daar folders neer leggen. En het lijkt me leuk om te doen en daar gaat het vooral om, want rijk zullen we er niet van worden, maar we moeten wel eten en graag lekker!
Hanna Sijmons