Project: Monsters en draken - Karin Vlietstra

monsters-en-draken

Mijn afstudeerproject "Monsters en Draken" heeft -niet toevallig- hetzelfde thema als Wereldverteldag 2014. Ik heb mijn afstudeerproject gedaan op de Schakel, School vol van Verhalen in Gouda. Deze school werkt veel met verhalen, de kinderen vertellen ook verhalen aan elkaar op Wereldverteldag. Met dit project kregen de deelnemers dus al een voorraadje verhalen mee om op de volgende Wereldverteldag verder mee aan de slag te gaan. Twee vliegen in een klap!

Ik heb gewerkt met elf kinderen uit groep zes. Ik wilde voor deze groep een lesplan ontwerpen zonder al teveel toeters en bellen, een "basiscursus vertellen" voor de bovenbouw van de basisschool. Ik heb tien lessen gegeven; zes algemene lessen over vertellen, een tekenles, en drie lessen die te maken hadden met presenteren. Uiteindelijk hebben de kinderen allemaal hun verhaal gepresenteerd aan hun medeklasgenoten.

Achteraf gezien waren de lessen vooral een ontdekkingreis; welke basistechnieken van vertellen kun je eigenlijk leren aan kinderen op de basisschool, wat is hun niveau? Wat interesseert de kinderen zelf, wat willen zij leren? Hoe combineer je creativiteit met rust en focus? Ik heb deze reis samen met de kinderen gemaakt, en hij was boeiend en intensief. De kinderen hebben superhard gewerkt en hoewel het soms moeilijk was, hebben we ook veel lol gehad. Uiteindelijk hebben we een lijst met zeven Verteltips gemaakt, die volgens de kinderen en mij 'handig' waren gebleken om op te letten als je voor het eerst begint met het vertellen van verhalen.

De presentaties van de kinderen heb ik opgenomen op video. De school krijgt nog een leuk aandenken: alle opgenomen verhalen heb ik op internet gezet (beveiligd met een password). De tekeningen die de kinderen gemaakt hebben worden in de school opgehangen, met op iedere tekening een QR-code. Ouders en andere belangstellenden kunnen de QR codes op de tekeningen scannen met hun telefoon en krijgen dan het bijbehorende verhaal te zien. Zo heeft de school een tastbaar aandenken aan dit project, dat zij goed kan gebruiken bij haar profilering als "School vol van Verhalen".

Als je meer wilt weten over dit project, neem gerust contact op! Email Karin.