Beschrijving
Hoe kun je de kleur en de klanken van jouw stem inzetten om een verhaal tot leven te brengen? Jouw stem is uniek, net zoals ieder verhaal dat je vertelt uniek is. Door op subtiele wijze met je stemgebruik te spelen, kun je de verbeelding van je luisteraars aansturen terwijl je vertelt.In deze workshop gaan we spelen, oefenen en experimenteren met de mogelijkheden van jouw stem. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook het gebruik van vreemde geluiden, schreeuwen of zingen. Klanken en geluiden waarvan je misschien niet eens wist dat je ze kon maken.
In het eerste deel van de workshop zullen we ons richten op de meer technische aspecten van het stemgebruik.
Tijdens het tweede deel gaan we bekijk hoe je jouw stem wil toepassen in specifieke verhaalfragmenten. Er is ruimte voor het oefenen met een fragment en je krijgt stemgerichte regieaanwijzingen.
“Geef een verhaal aan je stem” is te volgen in combinatie met de workshop “Stem als instrument", maar beide workshops zijn ook zeer geschikt om los te volgen. Bij ‘Stem als instrument’ gaat het in eerste instantie om techniek. Bij ‘Geef een verhaal aan je stem’ word je meer uitgenodigd om te spelen met je stemgebruik. Elk van deze workshops heeft dus een eigen focus. Daarnaast komen enkele technische elementen omtrent stemgebruik terug in beide workshops. De ervaring leert namelijk dat deelnemers veel baat hebben bij het herhalen van deze onderdelen. Het is tenslotte niet eenvoudig om bewust met je stem om te gaan tijdens het vertellen. Het volgen van allebei de workshops helpt je om alle nieuw geleerde kennis dieper te laten inzinken.
Wie, waar en wanneer
Cursus op een zaterdag in de Berenkuil in Utrecht.Datum: zie kopje Cursusdata (rechts op groot scherm, onder op mobiel)
Docent: Ronald Naar.
Lesgeld: € 145,- (Incl. 21% btw NL).
Voor wie?
Voor iedereen die een basiscursus heeft gevolgd. Deze workshop kan, des gewenst, in combinatie met de workshop "Stem als instrument van de verteller" gevolgd worden. Beide stemworkshops worden jaarlijks aangeboden.
De docent
Ronald Naar is actief als docent/workshopleider stemexpressie, waarbij het hem gaat om de authentieke uitdrukking van de stem.
Hij beweegt zich tussen drama en zang en werkt zowel met koren als theater(sport)groepen. Belangrijke inspiratie deed hij op bij het Roy Hart Theatre.
Aanmelden
Klik bij het kopje Cursusdata op de cursus van je keuze of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier.
Nog vragen? Kijk eerst even naar de inschrijfvoorwaarden en bij onze veel gestelde vragen voordat je belt of mailt!
Opbouw
OchtendDe verteller is gericht op het zo krachtig mogelijk vertolken van zijn verhaal, als instrumenten heeft hij lichaamstaal en mimiek maar natuurlijk ook zijn stem. Soms beschouwen we de eigen stem als iets vanzelfsprekends en zijn we vergeten dat we vaak maar een heel klein gedeelte van ons totale vocale spectrum benutten. In de workshop ervaar je als student dat je veel meer aan klanken en kleuren in huis hebt dan dat je in het dagelijkse (vertel)leven aanspreekt. Wanneer je experimenteert met de ruimtes, zoals borstkas maar ook resonantieholtes, waarin de stem klank geeft (je eigen klankkast!), zul je versteld staan van de mogelijkheden die je ook bij je vertellingen kunt toepassen. Je wordt bewuster van de onderlinge relatie tussen houding, stem en adem en van de kansen die dit oplevert.
Middag
Terwijl de ochtend in het teken staat van het uitbreiden van het stemrepertoire, wordt dit tijdens de middag toegepast op een door de student van tevoren voorbereid verhaalfragment.
Het draait behalve om de mogelijkheden van de verteller ook om de kansen en uitdagingen die het uitgekozen verhaal biedt en dan in het bijzonder gericht op stem en klank. Bijvoorbeeld: het creëren van personages zonder te vervallen in gekunstelde stemmetjes, het spelen met klank (zoals een deurbel) of met muziek (zoals een klok of een gong). Ook kan creatief stemgebruik een verrassende kleur geven aan de opening of afsluiting van het verhaal, aan de overgang naar een nieuwe episode of aan de (her)introductie van een personage.
Competenties
De Student:- Ontwikkelt een natuurlijke aanpak in het verzorgen en uitbreiden van het eigen stemrepertoire.
- Verwerft inzicht in de mogelijkheden om zijn stemrepertoire in een verhaal in te zetten.
Voorbereiding/opdrachten
Bereid voor het tweede deel van de workshop twee verhaalfragmenten voor, zodat je deze in je eigen woorden vrij kunt vertellen.
Het kunnen twee fragmenten uit hetzelfde verhaal zijn, maar dat hoeft niet. Bij het ene fragment heb je het gevoel dat het iets speciaals van je stem vraagt. Bij het andere speelt dat niet.
De fragmenten mogen maximaal 1,5 minuut lang zijn. Het kunnen ook ideeën zijn voor een stempersonage of een liedje.
Na de cursus
Formuleer twee of drie eye-openers met betrekking tot je stemgebruik, waaronder tenminste één praktische oefening die je hebt gekozen of samengesteld naar aanleiding van de workshop. Neem deze mee in de voorbereiding van je volgende vertelling.Lees het verhaal dat je gaat vertellen eens met je oren: welke geluiden hoor je?
Welke stemimpulsen komen er naar boven? Na afloop van de vertelling: welke impulsen heb je gevolgd, welke niet? Vraagt je stem de volgende keer meer opwarmaandacht?
Op de Vertelacademie Campus vind je een artikel over gezond stemgebruik met bijbehorende oefeningen.
Leerroutes
De workshop "Geef een verhaal aan je stem" maakt deel uit van Leerroute 1: Vertellen met en voor kinderen tussen 4-14 jaar en Leerroute 2: Vertellen voor een groot publiek.
Voor studenten die de workshop volgen in het kader van een leerroute: lees voor aanvang de twee competenties door waar je tijdens de workshop op getoetst wordt.
Voor studenten die de workshop “Stem als instrument van de verteller” al gevolgd hebben: kijk in je portfolio naar de evaluatiepunten van deze workshop.
Verzoek bij het invullen van het portfolio: plak de evaluatie van deze workshop samen met die van "Stem als instrument van de verteller" bovenin je workshop portfolio.