Beschrijving
Je wilt graag Bijbelverhalen op levendige wijze kunnen vertellen. Omdat je ervoor gevraagd bent, omdat het bij je werk hoort of gewoon uit interesse. Maar waar begin je?Je herinnert je vaag de verhalen uit je jeugd. Jonas in de walvis, Daniel in de leeuwenkuil, Jezus die over het water loopt, Adam en Eva. Verhalen waar je als kind ademloos naar kon luisteren, maar waarvan je je nu afvraagt, waar gaat dit over en kan ik dit zo nog wel vertellen?
Het kan ook zo zijn dat je nog nooit in aanraking bent geweest met verhalen uit de Bijbel. Hoe pak je dat eigenlijk aan?
Of je bent juist heel vertrouwd met Bijbelverhalen. Het is misschien wel dagelijkse kost.
Of nu het eerste of het laatste het geval is, Bijbelverhalen zijn fantastische verhalen om te vertellen. Eenvoudig is het niet: de teksten zijn niet makkelijk te doorgronden. Bovendien zijn er veel meningen, ideeën en interpretaties.
In deze workshop leer je hoe je het kunt aanpakken, ongeacht je achtergrond.
Wie, waar en wanneer
Deze workshop wordt gegeven op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur in de Berenkuil in Utrecht.Datum: zie kopje Cursusdata (rechts op groot scherm, onder op mobiel)
Docent: Peterine Kooijmans
Lesgeld: €145,=
Voor wie?
Voor iedereen die interesse heeft in het vertellen van Bijbelverhalen en een basiscursus heeft gevolgd (bij de Vertelacademie of bij een andere professionele aanbieder van vertelscholing).
Over de docent
Peterine heeft jarenlange ervaring als dramadocente. Ze leerde de Vertelacademie kennen als student in de Leerroute 'Vertellen voor groot publiek', waarin ze in 2015 afstudeerde met een voorstelling waarin drietal vrouwen uit de Bijbel centraal staan.
Aanmelden
Klik bij het kopje Cursusdata op de cursus van je keuze of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier.
Nog vragen? Kijk eerst even naar de inschrijfvoorwaarden en bij onze veel gestelde vragen voordat je belt of mailt!
Opbouw
In deze workshop maak je kennis met drie verschillende manieren van hoe je deze verhalen kunt lezen: historisch, metaforisch en sacramenteel. Een van deze manieren (metaforisch) diepen we wat verder uit.
Daarnaast bekijken we een verhaal eens van een hele andere kant, de kant van bibliodrama. Wat komt er allemaal naar boven als je opeens in de schoenen van Noach staat of je verplaatst in de reus Goliath?
Deze verschillende benaderingen van een verhaal uit de Bijbel helpen je:
- om het verhaal tot leven te brengen
- om de verschillende lagen door te laten klinken in een vertelling
- om het aanspreekbaar te maken in deze tijd
Meer informatie: docente Peterine gaf naar aanleiding van de start van deze workshop interviews aan het Nederlands Dagblad en EO Live Radio. Je vindt hier de links naar deze interviews.
Na de cursus
Verdiep je in de achtergrond van de Bijbelverhalen. De informatie die je dan vindt kan vaak verrassend en inspirerend zijn. Enkele leestips:- Rebible van Inez van Oord
- Het verhaal gaat... van Nico ter Linden (alle delen)
- Dagelijks leven in de Bijbel van Ralph Gower
- De appel van Adam en Eva van Eeuwout van der Linden
- De Bijbel literair van Jan Fokkelman en Wim Weren
- Alle boekjes van Tom Naastepad