Nieuwsarchief

Hier vind je berichten over ontwikkelingen binnen de Vertelacademie, andere vertelorganisaties en samenwerkingspartners.

Samenwerking Nederland-Vlaanderen

Alden Biesen 1Januari 2021

Voor veel vertellers zal Alden Biesen geen onbekende zijn. Sinds de jaren '90 profileerde het Vlaamse landgoed zich met verschillende storytellingactiviteiten, waaronder een meertalig storytellingfestival en trainingen. Ook de Vertelacademie organiseert sinds 2012 regelmatig cursusweekends in het kasteel vlakbij Maastricht.

Een nieuwe directie van de landcommanderij was aanleiding om de Nederlandse en Vlaamse koppen bij elkaar te steken voor een hernieuwde kennismaking.

Verhalen vertellen bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Logo Federatie

UTRECHT - Verhalenvertellen is de nieuwste aanwinst voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Op zaterdag 25 januari vindt in de Gelderlandfabriek in Culemborg de officiële bijschrijvingshandeling plaats.

Duits interview met Raymond den Boestert

Raymond den Boestert Antoniuskerk

Vertelacademiedocent Raymond den Boestert geeft al jaren vertelcursussen in Duitsland. Dit was in april 2019 aanleiding voor een interview in drie delen op het Duitse blog Erzählkosmos, over de betekenis van verhalen vertellen. Lees hier het eerste artikel.

Helden van Nu - Film, verhaal en dialoog

Helden van nu

In 2017 was Vertelacademiedocente Pauline Seebregts Vertelambassadeur van Nederland en Vlaanderen.
en ontwikkelde ze een programma met film en dialoog, dat je nu kunt boeken voor je eigen inspiratiebijeenkomst. Lukt het jou om voorbij je eigen oordeel te kijken?

Waargebeurd!

Mot 750x380

De openbare bibliotheek Utrecht organiseert sinds 2019 een Waargebeurd podium in de Domstad. Ze heeft de Vertelacademie gevraagd de deelnemende vertellers te begeleiden bij het presentatierijp maken van hun verhalen.

1000 paar oren voor Grimm

Grimm

In 2012 was het 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm hun wereldberoemde bundel met sprookjes voor het eerst publiceerden. Nederlandse vertellers probeerden om voor het einde van het jaar aan 1000 paar oren een Grimm-sprookje te vertellen. Bekijk de video die Karin Vlietstra over hun ervaringen maakte en hoor of hun missie slaagde...

Federatie Nederlandse Vertelorganisaties

Toast Federatie Vertelorganisaties

CULEMBORG, 26 januari 2019 – De zes grootste vertelorganisaties van Nederland hebben zaterdag tijdens het Vertel Event 2019 in Culemborg de Federatie Nederlandse Vertelorganisaties opgericht. De Federatie stelt zich ten doel, de komende vijf jaar op landelijke schaal het verhalenvertellen in onderwijs, maatschappelijke organisaties, erfgoed en podiumkunsten een prominente plek te geven.

Download het persbericht of lees hieronder verder.

Erfgoed Vertel Event 2017

Erfgoed Event 2017 2 750px

In oktober 2017 vond voor het eerst een Erfgoed Vertel Event plaats, met lezingen en workshops over de mogelijkheden van Storytelling in de erfgoedsector.