Vertelambassadeur 2015

vertelambassadeur 2015 m verbeelen

Afgelopen zaterdagmiddag 24 januari werd vertelster Mia Verbeelen in Utrecht uitgeroepen tot de Vertelambassadeur van het Jaar 2015.*  Dit werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen. Mia Verbeelen werd unaniem door de jury verkozen en zal een jaar lang zowel in Nederland als Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Mia Verbeelen is geboren en getogen in Vlaanderen, maar woonde dertig jaar in Nederland (van 1976 tot 2006 in Tiel). Inmiddels is zij weer teruggekeerd naar Antwerpen waar ze o.a. actief is als professioneel verteller in het Sprookjeshuis (in stadsdistrict Deurne) en als spilfiguur in de Vlaamse vertelwereld. Daarnaast treedt Mia veelvuldig op in beide landen en is zij als docent en staflid verbonden aan de Vertelacademie (NL/BE) .

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Mia is een verhalenverteller waar velen graag naar luisteren - warm, vol humor en met een geheel eigen stijl neemt ze het publiek mee haar verhalen in. Ze wekt  emotie en ontroering bij ieder die haar hoort. Ze is een doorwinterd vertelster met een mooie présence. Met grote verbeeldingskracht, een fluwelen stem en rijkdom van taal weet zij elk publiek moeiteloos te bespelen.

Ze kent zowel de vertelwereld in Nederland als in Vlaanderen goed. Ze heeft wortels in beide landen en daarmee een netwerk aan beide kanten van de grens. Zij kan bruggen bouwen en mensen bij elkaar brengen.

Ze heeft in de loop van vele jaren een brede kennis van de vertelkunst  opgedaan en deelt die graag met anderen. Ze kent het vak van verschillende kanten: als professioneel verteller, docent en festivalprogrammeur.

De uitverkiezing van Mia Verbeelen is vooral bijzonder omdat in 2015 gevierd wordt dat het culturele verdrag tussen Nederland en Vlaanderen 20 jaar bestaat. Komend jaar willen diverse culturele instanties de Vlaams-Nederlandse contacten versterken en intensiveren. De Lage Landen hebben veel raakvlakken: een gedeelde taal, geschiedenis en cultuur. Die zorgen ervoor dat Vlaamse schrijvers, kunstenaars en andere cultuurprofessionals hun weg vinden naar het Nederlandse publiek en andersom. De Vlaamse en Nederlandse verhalenvertellers lopen hierbij voorop door al in de maand januari een Vertelweek en Vertelevent te organiseren met veel onderlinge uitwisseling en kruisbestuiving.

* Voorheen werd dit de 'Verteller van het jaar' genoemd.