boekenkast met ladder

In onze workshops en cursussen komen veel facetten van verhalen vertellen aan bod. Maar misschien wil je het nog eens nalezen. Of wil je je verder verdiepen in een onderwerp. Daarvoor is de Campus! Je vindt er studiemateriaal, handige links, interessante feiten: alles rondom verhalen vertellen en Vertelacademie.

Door Desirée van Keulen

In 2010 voerde ik een project uit waarin ik verhalen ontwikkelde voor mensen met dementie. Dit mondde uit in een boek met twaalf verhalen: Een hart vol verhalen, voorleesboek voor ouderen. In een voorleesgroep had ik ontdekt dat er voor deze doelgroep geen geschikte (voorlees)verhalen waren. Al voorlezend kreeg ik zicht op wat een verhaal voor een ouder iemand met dementie geschikt maakte.

In dit artikel vind je een aantal criteria waarmee je als verteller verhalen voor mensen met dementie zo toegankelijk mogelijk maakt. Doel is dat zij, net zo goed als ieder ander, plezier kunnen beleven aan verhalen, ongeacht of deze worden verteld of voorgelezen.

story slam in Utrecht 2014

Begin 2014 borrelde het bij de Nederlandse liefhebbers van het vertelde verhaal. Er werd georganiseerd en gerepeteerd, gevloekt en gelachen. Berichten flitsten over en weer op Facebook. De aanleiding? De storyslam! Een nieuwe theatervorm is geboren!

[Dit is een bewerking van een - inmiddels gewist - blogartikel van Melanie Plag uit 2014]

Verfdoos unsplash 750x380

De Vertelacademie biedt veel verschillende cursussen en workshops aan. Hoe maak je daarin een keuze? Welke past het beste bij jouw wensen?

Het model 'Storytelling in 8 colours' geeft ons hiervoor handvatten. De komende tijd labelen we ons lesaanbod met de pictogrammen van de domeinen uit het het competentiemodel. Zo kun je zien op welke aspecten de nadruk ligt in een workshop of cursus.

Competentiemodel Storytelling in 8 Colours

De Toolbox Storytelling in 8 Colours bestaat uit een aantal onderdelen die afzonderlijk zijn te downloaden als pdf-bestand. Je kunt het onderdeel van je keuze hieronder downloaden door op de betreffende link te klikken.

Voor de meeste onderdelen heb je een wachtwoord nodig om het document te openen. Dit kun je kostenloos opvragen bij de Vertelacademie. Wij vinden het leuk te lezen waarom je geïnteresseerd bent in het materiaal. Ben je verteller, docent of maak je bijvoorbeeld deel uit van een vertelkring? 

Eelco poster nulpunt

Een man gaat op weg naar de Noordkaap met een herinnering uit het verleden.
Zoekend, verlangend en twijfelend reist hij in een oud camperbusje door Noorwegen. Lukt het hem om de Noordkaap te bereiken? En gaat hij vinden waar hij naar op zoek is? En wat hoopt hij dan te vinden?
Een verhaal over thuiskomen bij jezelf.

N.B. in verband met de coronamaatregelen is de voorstelling verplaatst naar 27 maart 2022