Vertellers in beweging

  Beschrijving

  Vertellers-in-bewegingNaast het gebruik van taal is het fysieke aspect van de vertelling minstens net zo belangrijk. Volgens velen is het zelfs bepalend in de communicatie tussen de verteller en zijn publiek.
  Vanuit de bewegingsleer van Laban onderzoeken we hoe we bewegingen vanuit onze persoonlijke ruimte de algemene ruimte kunnen insturen. We bewegen in de verschillende dimensies en richtingen van de ruimteleer en ontdekken welke karakters en eigenschappen uit de uitdrukkingsleer daar bij horen. We bewegen klein en groot, licht en zwaar, eng en breed, vlug en traag. We leren dit toe te passen in de modus van de verteller en in die van een personage in een verhaal.

  Klik voor de datum en locatie bij het tabblad: Praktisch.

  Praktisch

  Datum: Een zaterdag in het voorjaar 2019 (Lestijden: 10.00-17.00 uur).
  Cursusnummer: BE-2019.
  Plaats: Theaterhuis De Berenkuil, Utrecht.
  Docente: Veva Gerard.
  Lesgeld: € 135,- (Incl. 21% btw NL).
  Deelname: voor iedereen die een basiscursus heeft gevolgd.
  NB: Ook minder mobiele mensen kunnen meedoen!

  Klik hier om informatie te ontvangen zodra de datum bekend is.

  Routebeschrijving
  In Utrecht huurt de Vertelacademie cursusruimten bij Jeugdtheaterhuis de Berenkuil:
  Uitgebreide routebeschrijving en detailkaart van Utrecht.
  Let op! Hier staat ook belangrijke informatie over parkeren.

  Opbouw

  We vertrekken driemaal vanuit een (nieuw) stukje van de Bewegingsleer van Laban. We werken met opwarmings-, ervarings- en verteloefeningen. Soms in groepjes, soms individueel. Uiteindelijk passen we alles toe op een verhaal dat de docent meebrengt en experimenteren we met korte verhaalfragmenten uit jullie repertoire.

  De stukjes theorie die bij de praktijk horen worden meegegeven op papier. Voor aanvullende notities zelf schrijfgerei meebrengen.

   

  Competenties


  In de workshop Vertellers in beweging wordt aan onderstaande competenties gewerkt.

  De
  student:

  • Wordt bewuster van houding en beweging in persoonlijke en algemene ruimte
  • Ontdekt de uitdrukkingsmogelijkheden van houding en beweging
  • Experimenteert met houding en beweging bij het beeldend vertellen
  • Experimenteert met het karakteriseren van personages aan de hand van houding en beweging. 

  Voorbereiding

  Voorbereiding

  Voor aanvang van de workshop krijg je een verhaal gemaild. De tekst is zo gekozen dat er kansen en uitdagingen voor beweging in zitten. Lees het verhaal thuis al een keer door zodat je weet waar het over gaat, dat spaart tijd tijdens de lesdag. Bekijk ook even de bijgeleverde verhaalstructuur. Verder hoef je er nog niet mee aan de slag.

  Bedenk enkele verhaalfragmenten uit jouw repertoire die uitdagen tot of vragen om beweging en breng deze mee. Dit hoeft niet op papier.

  Tip: Zorg dat je makkelijk zittende kleding aan hebt en comfortabel schoeisel draagt, zodat je je tijdens de lessen vrij kunt bewegen.

  Leerroutes

  Deze workshop maakt tevens deel uit van de leerroute (2) - Vertellen voor een groot publiek. Als Leerroute student volg je deze workshop bij voorkeur tussen de basis- en verdiepingscursus. Je kunt de workshop combineren met (één van) de stemworkshops en de praktijkopdrachten. Maar als het beter uitkomt dan is het geen probleem om de workshop later in jouw leerroute te volgen.

  Neem de tips op het tabblad mee naar jouw vertelpraktijk. Je kunt jouw ervaring beschrijving in het portfolio 'vertelervaring' (tip: voeg hiervoor een tekstvlak in het document in).

  Praktijktips

  Praktijktips na de lesdag

  In het dagelijks leven:

  • Wandel met je 'spot aan' of je 'spot uit' over straat en kijk wat er gebeurt
  • Probeer wanneer je een kopje koffie drinkt, de was ophangt, de trap neemt,... bewust alle richtingen te voelen waarin je lichaam zich bevindt en beweegt
  • Bestudeer foto's in tijdschriften, acteurs in films, mensen op straat en probeer de uitdrukkingsleer aan de ruimteleer te koppelen.

  Voor je aan een verhaal begint:

  • Bedenk of bij de verschillende onderdelen van je verhaal bepaalde richtingen of karakters overheersen die vragen om een bepaalde houding of bewegingskwaliteit
  • Bedenk of er bepaalde personages in het verhaal zitten die het nodig hebben om via de ruimte- of uitdrukkingsleer te worden neergezet.

  Voor je aan een voorstelling begint:

  • Ga even rustig staan en word je ervan bewust dat je een driedimensionaal volume bent in een driedimensionale ruimte. Doe dan je 'spot aan' en begin te bewegen. Laat je bewegingen vanuit je persoonlijke ruimte de algemene ruimte doorklieven
  • Doe de opwarmingsoefening 'De Samoerai'.