Narratieve Coaching

  Beschrijving

  Werken met het verhaal van de cliënt in begeleidingssituaties

  ‘Wie de manier verandert
  waarop hij naar de dingen kijkt
  Verandert de dingen
  waar hij naar kijkt’

  Ieder mens heeft zijn eigen (levens-)verhalen. Verhalen die ons iets vertellen over wie we zijn. Verhalen die gaan over waar we ten diepste naar verlangen als ook wat we missen.
  Soms is het alsof we gevangen zijn in onze verhalen en beelden. Of lijken onze verhalen zo oud en versleten dat we niet meer goed weten hoe ze weer nieuwe glans kunnen krijgen.
  Ze blokkeren en belemmeren ons in wie we zijn en wat we eigenlijk echt zouden willen.
  Als we durven luisteren naar de roep dat er iets is dat wil veranderen, dat er nieuwe perspectieven mogelijk zijn, dan kan de Held - die ieder van ons ook is - op reis gaan om zijn bestemming te vinden.

  narratieve coaching  Praktisch

  Data: Zaterdag 12 en 19 januari 2019. 
  Cursusnummer: NC-2019
  Plaats: Voormalig Pronvinciehuis van Overijssel, Zwolle, i.s.m. De Verhalenboot. 
  Docente: Pauline Seebregts.
  Lesgeld: € 320,- (incl. 21% btw NL),  € 264,46 (excl. 21% btw NL).
  Klik hier om je aan te melden voor deze workshop. 

  Voor wie?
  Ervaring met het vertellen van verhalen is niet nodig.
  Er wordt bij de deelnemers uitgegaan van het beroepsmatig begeleiden van cliënten, aan intuïtieve ontwikkeling, empathisch vermogen en onbevangen waarnemen.
   
  Nb. Vermeld voor de docente op het inschrijfformulier onder ‘Eventuele opmerking’ welke ervaring je hebt opgedaan als coach, begeleider of zorgverlener (bv. in onderwijs, management, zorg, vrijwilligerswerk, trainingswerk etc.)

   

  VerhalenbootIn Zwolle werkt de Vertelacademie samen met De Verhalenboot.
  De cursuslocatie, het monumentale voormalig Provinciehuis van Overijssel staat in het centrum van Zwolle op een steenworp afstand van De Verhalenboot. U vindt binnenkort een routebeschrijving op deze website.

  Opbouw

  Narratief Coachen?
  Mensen verlenen hun identiteit aan de verhalen die ze vertellen over zichzelf. Doordat de cliënt in een begeleidingssituatie zijn verhaal opnieuw kan vertellen, hiermee aan de slag gaat en reflecteert kan hij nieuwe verbindingen maken, losse gebeurtenissen binnen het geheel van zijn leven zien. Zo kan het verleden geordend worden en in een nieuw perspectief gezet worden en eventueel herwaarderen om te anticiperen op de toekomst.

  We leren te luisteren met andere oren, we leren namelijk te luisteren naar het verhaal onder het verhaal: wat probeert iemand door het verhaal heen te vertellen, wat is de rode draad en wat is de onderliggende beweging die zich wil laten kennen? Door tijdens dit proces als coach contact te maken met de wereld van de beelden van de ander kunnen we ontdekken waar het verhaal stokt.
  Als we daar stil durven zijn en blijven luisteren en kijken kunnen we als coach de ander helpen te vinden wat geheeld wil worden.
Zo kunnen verhalen gidsen zijn onderweg en blijken de monsters en draken die verslagen moesten worden in het woud, mogelijkheden te zijn voor groei en ontwikkeling.

  Wat leer je?
  In deze tweedaagse training leert de deelnemer rondkijken in de wereld van de beelden in verhalen en de beelden van de cliënt. Ook leren deelnemers de betekenis van de beelden te helpen verstaan en hiermee te werken binnen counseling, coaching- of trainingssituaties door hier zelf mee te oefenen in beeldend vertellen, schrijven en daarop te counselen en te reflecteren. Aan bod komen onder meer;

  • Narratief counselen
  • ‘De Reis van de Held’ (Joseph Campbell)
  • Het in de ruimte zetten van beelden
  • Contexten waarin het verhaal gebruikt kan worden

  Deze training is ervaringsgericht. Er wordt gewerkt met creatieve en narratieve werkvormen zoals; Beeldend vertellen, werken met metaforen, geleide imaginatie, creatief schrijven, tekenen en het counselen op de beelden in verhalen. Gebruik zal worden gemaakt van praktische theorie uit de narratieve therapie, psychosynthese, NLP en systemisch werk.

  Voor wie?
  Narratieve coaching kan ingezet worden in vele beroepen. In coaching, counseling, de geestelijke gezondheidszorg, schoolbegeleiding, hulpverlening, rouw- en verliesbegleiding, religieuze problematiek, in management, teams en organisaties werpt het narratief werken met mensen zijn vruchten af. Er wordt bij de deelnemers uitgegaan van het beroepsmatig begeleiden van cliënten, aan intuïtieve ontwikkeling, empathisch vermogen en onbevangen waarnemen. 


  Docente/trainster

  Pauline Seebregts werkt vanuit haar eigen bedrijf als ervaren trainer en coach. Daarnaast treedt zij op als professioneel verhalenverteller en docent. Zij werkt met mensen en organisaties aan hernieuwde perspectieven in hun eigen verhaal.

  Testimonials

  Anke Eijdens
  ‘Ik heb de 2 daagse training 'Narratieve coaching' ervaren als heel bijzonder. De sfeer was heel prettig, dat kwam o.a. door de uitstekende begeleiding van Pauline de tijd werd zeer efficiënt benut. Ik heb mezelf op een andere manier leren kennen, kennisgemaakt met inspirerende mensen en tools gekregen om in de begeleiding van mensen te gebruiken. Ik heb kennisgemaakt met 'De reis van de held'. Bruikbaar in diverse settings. Kortom: een aanrader voor iedereen die met mensen werkt. En een kans om een bijzonder weekend te ervaren. Ook als je, zoals ik, geen vertelervaring hebt.’


  Susan Overweg
  ‘Een inspirerende workshop voor zowel mezelf als om cliënten te begeleiden. Pauline Seebregts weet op een fantastische manier je te stimuleren om zowel naar jezelf als naar je cliënten te kijken. Verhalen zijn daarbij bindend . Ik ging dan ook met een rijk gevoel weer naar huis. Gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan.’


  Eveline Massetti
  'Blij word ik als ik terugdenk aan de inspirerende en verrijkende tweedaagse cursus narratief coachen. Mooi om de kracht van beelden te ervaren en handvatten te krijgen om deze in te zetten in mijn begeleiding als coach. De theorie van de methode “De reis van de held” kan ik nu verbinden met de praktijk, omdat ik de oefeningen en werkvormen heb ervaren tijdens de cursus. Er zat een natuurlijke opbouw in de cursus. Dit zorgde er voor dat ik heb geleerd hoe ik mijn coache een gepast verhaal als geschenk mee kan geven. Het was fijn om cursisten te ontmoeten en samen te werken. Ik kijk terug op een leerzame tijd! Deze cursus stimuleert mij om in de praktijk meer met beelden en verhalen te werken. Ik kijk uit naar de vervolgcursus!'


  Martijn Rozing
  ‘De workshop Narratieve coaching heb ik als zeer verrijkend ervaren. Theorie over verhalen vertellen en begeleiding, werden steeds op vlotte wijze in oefeningen gepraktiseerd. De begeleiding door Pauline was zeer prettig en professioneel. Ze zorgt voor een veilig klimaat waarin verdiepend en persoonlijk gewerkt kon worden. Haar scherpe waarnemingen, persoonlijke feedback en humor droegen bij aan een gedegen en tegelijk aangename leerervaring.’


  Lien van Laere
  ‘Ik heb de training 'narratieve counseling' als heel rijk ervaren. De zorgvuldige opbouw van Pauline zorgde voor een veilig veld, een warme groepsdynamiek en een aangenaam evenwicht tussen theorie en praktijk. Ik ging naar huis met nieuwe ervaringen, inspirerende verhalen en mooie tools die ik meteen in mijn werk kan inzetten. Wat mij betreft een aanrader!’